TopGear reed onlangs de volstrekt krankzinnige Abarth 695 Biposto. In het komende nummer lees je het uitgebreide testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Abarth 500
Uitvoering: 695 Biposto
Locatie: Varano de' Melegari, Italië
Weersomstandigheden: nat en koud en glibberig

Wat reden we?
De Fiat/Abarth racer voor de openbare weg, de 695 Biposto.

Beviel het?
Nou, we hebben ons rot gelachen. Het idee om de Assetto Corse-raceversie van de Abarth 500 nét genoeg te tweaken om er een legale straatauto van te kunnen maken, en er vervolgens tienduizenden euro's voor vragen, is van de gekken. Dat maakt het zo leuk.

Nog bijzonderheden?
Tja, waar moeten we beginnen? De Abarth 695 Biposto heet zo omdat ie maar twee stoelen heeft; in plaats van de achterbank heeft ie een paar dikke titanium buizen voor extra stijfheid. Er zit geen airco of radio in. Z'n 1.4 turbomotortje levert een dwaze 190 pk. Op het natte mini-circuitje waar we 'm rijden, komt ie van z'n plek als een kwaaie terriër op een plavuizen vloer. Ons testexemplaar had optiepakketten ter waarde van nog eens tienduizenden euro's, die onder meer een dog-ring racetransmissie met open schakelmechanisme, een datalogger en strakke kuipjes met vierpuntsgordels behelsden. Hoe hardcore wil je het hebben?

Welke modellen komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
De 695 Biposto is nu te bestellen en kost in Nederland 49.950 euro. Dan heb je de twee meest essentiële optiepakketten – met onder andere die transmissie en die stoelen (samen 15.000 euro) – er nog niet bij.

Kom maar door met het eindoordeel dan!
Heb je een schier oneindig gevoel voor humor en evenzoveel geld op de bank, bestel dan gerust een 695 Biposto om je verzameling onzinnige racemonsters naar onder af te ronden. Zoek je een upgrade voor je oude Polo GTI, kijk dan gerust nog even verder – of ga bijvoorbeeld voor een standaard Abarth 500. Kost de helft, is ook erg plezierig.

Video?!
Ja, we bonden weer een camera op ons hoofd en krabbelden rond het circuitje van Varano de' Melegari in Noord-Italië. Kijk mee!

 

Reacties

Meer van TopGear