De huidige verlaging van de accijns op benzine, diesel en LPG zou oorspronkelijk op 31 december aflopen, wat in Nederland zou betekenen dat er tot 23:59 uur nog een wachtrij auto’s van de pomp tot aan Berlijn zou staan. Gelukkig gaat er op de laatste dag van het jaar geen run komen op brandstof, want de verlaging van de accijns op benzine, diesel en LPG blijft ook in 2023 van kracht.

De website van Rijksoverheid meldt dat de verlaging op de accijns zoals we hem nu kennen tot juli 2023 van kracht blijft. Dat scheelt weer iets voor mensen die met de auto op vakantie gaan. ‘Voor de periode 1 juli tot en met 31 december 2023 stelt het kabinet voor om dan te kijken of belastingverlaging tijdelijk nodig is’, staat er op de website.

Momenteel spreekt de website van de overheid nog over plannen: ‘Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in.’ Binnenkort volgt dus ongetwijfeld nog de bevestiging. Het klink in ieder geval als een goed plan om de accijnzen niet van de ene op de andere omhoog te schroeven.

Wat is de korting op brandstofaccijns benzine en diesel in 2023?

De accijnskorting per liter is voor benzine 17,3 cent, 11,1 cent voor diesel en 4,1 cent voor LPG. Vanaf 1 juli 2023 zou de korting 8,65 cent zijn voor benzine, 5,55 cent voor diesel en 2 cent voor LPG. Ongeveer de helft dus nog maar.

Dit artikel werd oorspronkelijk in september 2022 geplaatst en is geactualiseerd en herplaatst

Reacties

  • alexander heeft op 16 december 2022 geschreven:

    als ik al die kwartjes van Kok nog terug moet krijgen dan mag die korting nog wel even voortduren.

    Reageer
  • Rarebear heeft op 2 september 2022 geschreven:

    nog steeds is 60 % van de pompprijs accijns en BTW ! wie verdient het meest ?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear