Het klinkt als een excuus dat je tegen je partner vertelt als je om drie uur in de nacht over de koffietafel struikelt, terwijl je eigenlijk om twaalf uur al thuis zou zijn: ‘Ik heb bijna niets op, maar ik was zo maar ineens dronken.’ Er zijn blijkbaar mensen die daar echt last van hebben. De mensen hebben ‘auto-brouwerij-syndroom’, waarbij ze in de maag zelf alcohol maken.

De Telegraaf schrijft deze week over een geval uit België. Een man van 38 jaar blaast positief bij een alcoholtest, maar claimt ‘auto-brouwerij-syndroom’ te hebben. Volgens een artikel van RTL Nieuws uit 2021 hebben mensen met deze aandoening bepaalde bacteriën of gisten in hun maag waardoor ze suikers en koolhydraten omzetten in alcohol. Deze mensen worden dus dronken van een bord pasta.

Auto-brouwerij-syndroom is heel zeldzaam

Jan Tytgat van de KU Leuven zegt tegen De Telegraaf: ‘Iedereen heeft alcohol in zijn lichaam, ook al is er geen alcohol geconsumeerd. Mensen zijn minibrouwerijen die alcohol aanmaken. Want wanneer je eet, komt er glucose in de dikke darm, waar bacteriën in zitten. Die gaan vervolgens zorgen voor het vergistingsproces.’ Tygat noemt het een extreem zeldzame aandoening.

Bij mensen met de aandoening werkt de minibrouwerij overuren. De oorzaak kan genetisch zijn, maar ook een verstoorde darmflora. Mensen met auto-brouwerij-syndroom kunnen de symptomen tegengaan door een koolhydraatarm dieet te volgen, waardoor er niets is om om te zetten in alcohol. Hoe dan ook is de aandoening geen pretje.

RTL Nieuws schrijft over een casus waar de aandoening is verholpen met een antibioticakuur van twee weken. Het is voor deze mensen in ieder geval handig om altijd een alcoholtester mee te hebben om te kijken of ze mogen rijden.

Reacties

  • Robin Hagendoorn heeft op 25 maart 2024 geschreven:

    Als er een medischa aandoening achter het hoge alcoholpromilage zit, dan kan je mensen niet kwalijk nemen dat ze teveel alcohol in hun bloed hebben. Alcohol is een gif en mensen kunnen mogelijk deels resistent worden, waardoor ze niet merken dat ze alcohol in hun bloed hebben. Ik kan me herinneren dat iemand positief teste op alcohol in het verkeer en dat die persoon bon-bons had gegeten met alcohol erin. Ik hoop dat men kan genezen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)