Blauwe-groene strepen betekenen tegenwoordig vaak dat een auto een duurzame inslag heeft. Dat iemand de auto heeft omgebouwd tot een elektrisch voertuig of dat hij loopt op linksdraaiende yoghurtculturen loopt, bijvoorbeeld. Geen zorgen: niemand heeft met z’n groene vingertjes aan deze klassieker gezeten. Deze Alpina B2 heeft nog altijd zijn bijzondere zes-in-lijn.

De B2 is een van de eerste modellen van Alpina. Toen BMW in 1975 met de nieuwe 5-serie kwam, maakte Alpina deze B2 met de 3,0-liter zes-in-lijn motor uit Alpina 3.0 CS. De B2-motor produceerde 230 pk, wat goed was voor een topsnelheid van 230 km/u en een 0-100-tijd van 6,9 seconden. Serieuze getallen voor de jaren zeventig.

Vergeet niet dat de eerste BMW M5 pas bijna tien jaar later zou verschijnen. Deze Alpina B2 wordt ook wel beschouwd als één van de eerste performance sedans van BMW (als was ie natuurlijk niet van BMW). Ergens kun je het zien als de grootvader van de M5. Het bedrijf bouwde volgens Classic Driver slechts 11 exemplaren van de B2 voordat de B7 het stokje overnam. Die je hier ziet, komt uit 1976.

Van 2008 tot 2014 onderging deze Alpina B2 een volledige restauratie. Alles van motor tot versnellingsbak werden gereviseerd. Wel lieten ze kleine authentieke details intact, zoals de slijtageplekken op de versnellingspook. Hij gaat op 1 februari 2023 onder de hamer bij RM Sotheby’s. Hoeveel hij ongeveer moet opleveren, is niet bekend.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear