‘Bij BMW hebben ze nu een abonnement voor stoelverwarming bij de nieuwste modellen, waarmee je per maand of per jaar betaalt voor de functie. (…) Er is een mogelijkheid om de stoelverwarming voor één maand te activeren, wat je 19 euro kost. Een heel jaar lang stoelverwarming in je auto? Dat kost je 189 euro – pak dat voordeel. Voor drie jaar lang warme billen vraagt BMW 289 euro. Verder kun je de functie ook gewoon permanent aanschaffen. Daarvoor moet je 419 euro betalen.’ TopGear.nl, juli 2022

Goedemorgen Simon! Jane hier, van het Executive Abonnementen-team. Hoe gaat het vandaag? Met mij ook prima, dankjewel! Nou, het is alweer bijna drie jaar geleden dat je je auto hebt gekocht. Dus ik wilde maar even bij je checken: wil je dat vanaf volgende maand je remmen het blijven doen?

‘Je kunt nog twee weken remmen’

Dat wil je? Heel goed nieuws. Dan ga ik voor je regelen dat je abonnement bij onze Remfunctionaliteit-service verlengd wordt. Dat kost 20 euro per maand, maar je kunt ook jaarlijks betalen en dan bespaar je… Nee, nee, kalmeer nou, Simon. Ik verzeker je: er is niets mis met je remmen. Ze zullen het gewoon perfect blijven doen. De komende twee weken dan. Daarna, zoals de zaken er nu voor staan, niet meer.

Nee, Simon, doe niet zo mal. We komen natuurlijk niet langs om fysiek de remmen van je auto te verwijderen. We zijn niet gek! Het is simpelweg zo dat vanaf volgende maand je volledig functionele, veilige remmen niet langer door je rempedaal bediend zullen worden. Da’s het heerlijke van die moderne drive-by-wire systemen, Simon.

‘Alleen betalen voor wat je gebruikt’

Onvoorstelbaar gevaarlijk, zeg je? Nou ja, dat hangt er helemaal van af wat je met je auto wilt gaan doen. Wij van het ­Executive Abonnementen-team begrijpen dat iedere klant anders is, en we zouden niet willen dat je betaalt voor dingen die je nooit gebruikt!

Als jij in, zeg, de Sahara woont, heeft het niet veel zin om te dokken voor stoelverwarming, toch? En als je van plan was om je auto te gebruiken als, we noemen maar wat, een terrarium voor landschildpadden, wat heb je dan aan een volledig functionerend rempedaal?

Oh, je dacht dat de remmen het gedurende het hele leven van je auto zouden doen? Dat is wel een heel schattig-ouderwetse benadering, Simon. Koop je je muziek nog steeds op cassettebandjes bij een tankstation? Of heb je Spotify? Dat heb je? Nou, als je nou zou stoppen voor Spotify te betalen, dan ga jij er dus van uit dat ze je al die reclamevrije muziek gewoon voor niks blijven geven?

Je kunt zo vaak als je wilt herhalen ‘dat dat helemaal niet te vergelijken is’, Simon, maar ik kan je verzekeren dat het klip en klaar in je contract staat. Pagina 237. Vroeg je je vooraf niet af waarom je auto zo goed te betalen was?

‘Een Basispakket is ook mogelijk’

Zie het zo: wij proberen je gewoon te helpen door de financiële lasten van het eigendom van een auto een beetje te spreiden. Als 20 euro per maand wat veel is, kan ik je ook het Basispakket Remfunctionaliteit aanbieden. Voor maar 9 euro per maand zorgen we dat tussen 8 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags je linkervoorrem het als een zonnetje doet. Hoe klinkt dat?

Je gaat voor het volledige Executive-pakket Remfunctionaliteit? Ja, ‘onder protest’, ik zet het erbij. Uitstekende keuze, ik ga dat meteen voor je in orde maken. En nu ik je toch aan de lijn heb, Simon… Dat stuur hè, was je in de nabije toekomst nog van plan daarvan gebruik te blijven maken?

Advertentie

Reacties

 • Vdf de wit heeft op 1 november 2022 geschreven:

  Geen tesla en nu ook geen bmw meer vpor mij,, bende dieven,

  Reageer
 • Geen BMW rijder heeft op 31 oktober 2022 geschreven:

  Het knipperlicht abonnement wordt weinig genomen denk ik.

  Reageer
 • bob heeft op 31 oktober 2022 geschreven:

  Sam, ik vraag mij even af of je je daadwerkelijk in de abonnementsoptie hebt verdiept. Het lijkt mij niet, als ik dit artikel lees.

  Het abonnement komt bovenop de bestaande mogelijkheden. Dus: je kan nog steeds ervoor kiezen om de auto vanaf fabriek met of zonder stoelverwarming te laten uitrusten. Net als andere auto’s. Dit blijft ook zo. Je betaalt daarna dus niets extra.

  De abonnementsvorm komt als extra optie, waar je vrij bent om voor te kiezen. Als je bijvoorbeeld niet voor de stoelverwarming hebt gekozen vanuit de fabriek, maar het later alsnog toch wil, dan kan dat nu. Enerzijds kan je alsnog op een later moment de optie “kopen” of je kan een abonnement nemen, bijvoorbeeld om het eens uit te proberen of om enkel het te nemen tijdens 2 koude wintermaanden. De andere 10 maanden hoeft je dan niets te betalen. Ik begrijp zelfs dat BMW ook een gratis proefperiode aanbiedt. Nogmaals, je bent vrij om hier wel of niet gebruik van te maken, dus ik zie hier het nadeel (financieel) niet in voor de gebruiker. Het biedt je enkel meer opties voor het geval je bij het bestellen van je auto niet de stoelverwarming hebt gekozen.

  Overigens zijn er meerdere autofabrikanten, naast BMW, die een abonnementsoptie voor bepaalde functionaliteiten aanbieden.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie