Veel mensen denken nog dat je in heel Amerika het keep your line-principe hebt en dat je dus overal rechts en links mag inhalen. Dit valt in de praktijk tegen, want in veel staten moet je ook gewoon zoveel mogelijk rechts rijden – en ook in Amerika worden ze knettergek van linksplakkers. In de staat Florida willen ze nu de verkeerswet aanpassen om het bekeuren van linksplakkers makkelijker te maken.

Florida heeft een bepaalde reputatie. Als je het internet geloofd, wonen er alleen pensionado’s en gekkies, dus we hadden hoge verwachtingen van de nieuwe wetten. Misschien dat de politie een spijkermat mag neerleggen op de linkerrijstrook of dat ze per overtreding één waarschuwingsschot mogen lossen op de buitenspiegel, maar het valt mee.

In het wetsvoorstel wordt nu duidelijk omschreven dat er bij wegen met minimaal twee rijstroken (en een maximumsnelheid van 100 km/u of hoger) nooit links gereden mag worden om een andere reden dan inhalen of afslaan. Rij je om een andere reden (of eigenlijk dus zónder reden) niet zo ver mogelijk rechts, dan krijg je daar een boete. Het wetsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Je bent dus niet de enige

We geven toe, het is geen schokkend nieuws, maar voor een hoop mensen zal het interessant zijn om te weten dat keep your lane een stuk zeldzamer is in de VS dan vaak wordt gedacht. En ergens is het misschien geruststellend om te weten dat jij niet de enige bent die zich stoort aan linksplakker; het is wereldproblematiek.

Advertentie

Reacties

 • Trixie heeft op 21 maart 2023 geschreven:

  vroeger was het excuus dat de Nederlander niet van extreemrechts houdt. Dat excuus is niet te handhaven.
  Blijft dat de 2 rechter rijstroken op de A1 bij Deventer vaak leeg zijn en dat de bekeuring voor 97 rijden op de linker rijstrook veel lager is dan die voor op normaal tempo op de rechtse strook blijven rijden. Ten opzichte van de wereldvrede is het een klein probleem, maar ik wordt er toch wat mopperig van.

  • Sies Winden heeft op 23 maart 2023 geschreven:

   Begrijp het probleem niet. Mits er op de linker baan gewoon de maximaal toegestane snelheid wordt gereden kan er nooit iemand inhalen. Toch?
   Of gaat het hier om automobilisten te behagen die zichzelf belangrijker vinden dan veiligheid, milieu, lawaai en leefomgeving en sociaal weggedrag? Als ook dit soort “chauffeurs” zich aan de regels houden die we met elkaar hebben afgesproken, wordt de wereld er in elk geval weer iets beter van. In elk geval prettiger.

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie