Aan de ene kant is een grote pick-up de perfecte kandidaat voor een ombouw naar elektriciteit. Die lange wielbasis is bij uitstek geschikt om een enorme lap lithium-ion spul in te leggen, en van het resulterende forse gewicht gaat echt niemand wakker liggen. Hele tsunami’s van elektrisch koppel zijn ­ideaal voor het trekken van spullen en een overvloed aan stopcontacten die her en der verspreid zijn, is alleen maar erg handig.

Maar er is een probleem: een pick-up is ook een symbool van simpel, betaalbaar en betrouwbaar transport. Bereik- en laadbeperkingen, plus de kosten van de accu’s knagen al meteen aan die pilaren. Maar in Amerika, het Paradijs der Pick-ups, is dat nog niet eens het grootste probleem.

Daar staat de pick-up voor vrijheid: een volle tank benzine, een V6 of V8 die er gezellig op los gorgelt en alles is mogelijk. Voor grote hordes Amerikanen komt het inwisselen van hun motoren neer op het afpakken van basale burgerrechten.

De elektrische Ford F-150 Lightning is een dappere zet

Ford verkoopt jaarlijks alleen in Amerika al bijna een miljoen pick-ups uit de F-serie, en de F-150 maakt daar het leeuwendeel van uit. Aan die formule gaan morrelen is dus op zijn allerminst een bijzonder dappere actie.

Het zal overtuigingskracht kosten om Amerika zover te krijgen, maar Ford heeft in ieder geval zijn best gedaan door niet zomaar de motor te verwijderen en er een paar AA’tjes voor in de plaats te leggen, maar door van de gelegenheid gebruik te maken om er van A tot Z een betere F-150 van te maken.

Hij rolt voorwaarts met een raffinement dat hem tot nu toe onbekend was, het rechterpedaal is scherp als een scalpel en hij accelereert als een sportauto. Hij kan tot 4.535 kilo aan zijn trekhaak hebben, kan je huis van stroom voorzien als het netwerk plat ligt en is in feite een enorme powerbank op wielen. Bestel hem met Pro Power Onboard en je krijgt zes USB-poorten en elf heuse stopcontacten.

Met recht de Amerikaanse auto van het Jaar 2022

Zijn Mega Power Frunk van 400 liter is de beste manier die we tot nu toe zijn tegengekomen om op de interne verbrandingsmotor veroverde ruimte te gebruiken. En met de ­grotere 131-kWh batterij kan er tussen twee laadbeurten in de echte wereld zomaar 480 kilometer gereden worden, op of (verbazingwekkend ver) naast het asfalt.

Deze F-150 is een verboden vrucht, in die zin dat ie officieel alleen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt verkocht, maar hij heeft de potentie om het EV-landschap voor ons ­allemaal te veranderen. En ook daarom is het onze Amerikaanse auto van het Jaar 2022.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)