Wanneer heb je voor het laatst NH₄Cl gegeten? Klinkt dat te chemisch? Geen zorgen, dat is simpelweg de molecuulformule van salmiak. Daar gaan we het niet over hebben, maar wel over NH₃. Kenners weten meteen dat we het hier over ammoniak hebben. En ja, dat is hetzelfde goedje dat naar urine ruikt. Ammonia (verdunde ammoniak) wordt door verschillende partijen naar voren geschoven als een potentiële brandstof van de toekomst.

De aanleiding voor dit bericht is een nieuw concept van Liebherr. Vorige maand presenteerden ze een omgebouwde dieselmotor die op ammoniak kan lopen. Dit is een gigantische krachtbron, vooral bedoeld voor zware voertuigen, zoals in de mijnbouw. Maar ook Toyota experimenteert al een tijdje met een verbrandingsmotor op ammoniak. Dat betekent niet dat ammoniak meteen alle andere alternatieve brandstoffen zal verdringen, maar het heeft een aantal belangrijke voordelen.

Vooral het vervoer en opslag is makkelijker

Waterstof moet je samendrukken met 700 bar of koelen tot -250 graden voordat het vloeibaar is. Dit kost een hoop energie. Voor ammonia heb je nog maar 10 bar nodig of een temperatuur van -33 graden. Je hoeft het dus niet te koelen en je kunt het in goedkopere tanks vervoeren. Ammonia kan ook worden gebruikt om waterstof te transporteren en later weer te splitsen in waterstof en stikstof. De motor die je bovenaan het artikel ziet, loopt trouwens op waterstof.

De motor die op ammonia loopt

Net als eFuels kan ammonia gemaakt worden uit stikstof uit de lucht. Wat er niet vrij komt, is CO2. Daarom wordt de brandstof als duurzaam beschouwd. Als je ammonia wilt verbranden in een motor, kan het verstandig zijn om waterstof of diesel toe te voegen voor een goede ontbranding. Het is op zichzelf dus nog niet de perfecte brandstof.

Grote nadelen van ammonia als brandstof

Wie weleens een diepe teug heeft genomen boven een fles ammonia, weet dat het geen vriendelijk goedje is. Die zooi is echt nogal giftig. Zoals al eerder gezegd heeft het spul nog wel wat hulp nodig van andere brandstoffen omdat de ontbrandingstemperatuur zo hoog ligt, anders krijg je een onvolledige verbranding en dan komen stikstofoxiden vrij. Dat wil je ook niet.

14 reacties op “Geen eFuels of waterstof – is dit stinkende goedje de duurzame brandstof van de toekomst?”

  1. En als een ammoniak-truck botst met een zoutzuur-truck, en ze kantelen allebei, en de ladingen mixen, kunnen we allemaal van de salmiak snoepen.
    Smakelijk!

  2. De schrijver van dit artikel moet zich toch meer verdiepen in de ontwikkeling van de nieuwe brandstoffen. Zie de ontwikkelingen in de scheepsbouw. Daar richt men zich voornamelijk op methanol.
    Als er een schip in Rotterdam aan meert met Amoniak en er gaat iets fout met het lossen dan is half Rotterdam dood. Het is pure vergif. Ik moet er niet aan denken dat auto’s op amoniak gaan rijden. De kans is groot dat er dan doden vallen.

  3. @ R. Bruning, heb je dat al eens geroken…?, mierenzuur..? Dan is ammoniak, nog lekker geurend,in vergelijking met mierenzuur, en levengevaarlijk in aanraking met huid, en eigenlijk bijna alles het vreet bijna alles aan/ op.

  4. Wanneer praten jullie eens over Mierenzuur als brandstof voor motoren is niet gevaarlijk en kun je gewoon tanken.

  5. Kleine correctie, @Redactie: ammonia is GEEN “verdunde” ammoniak.
    Ammoniak (NH3) is een gas, dat erg goed oplosbaar is in water. En die oplossing heet “ammonia”, zonder de k.

  6. Rijden op lucht kan voor 10 meter met een busje perslucht. Dan houdt het echt op. Doe eens niet zo mal en begin niet met dat soort complotonzin.

  7. En dan nog de levensgevaarlijke opslag en transport van ammoniak. Een lekje en de hele buurt kan worden geëvacueerd.

  8. Sorry, maar wat een NON-artikel …. Dit is toch helemaal geen duurzame, of milieu vriendelijke oplossing.

    Stikstofoxiden (NOₓ)

    Ammoniak zelf bevat geen koolstof, dus het produceert geen CO₂ bij verbranding.
    Echter, bij hoge temperaturen kan ammoniak reageren met zuurstof en stikstofoxiden (NOₓ) vormen, die bijdragen aan smog en verzuring.
    Onverbrande ammoniak

    Als de verbranding niet volledig is, kunnen er restanten ammoniak in de uitstoot zitten. Dit is schadelijk voor de luchtkwaliteit en kan leiden tot vorming van fijnstof.
    Energie-intensieve productie

    Ammoniak wordt meestal geproduceerd via het Haber-Bosch-proces, dat veel energie kost en vaak gebruikmaakt van fossiele brandstoffen, wat indirect CO₂-uitstoot veroorzaakt.
    Groene ammoniak (gemaakt met hernieuwbare energie) vermindert dit probleem, maar is nog niet grootschalig beschikbaar.

    Zoek even wat echte stof/onderwerpen om over te schrijven joh.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *