De snelste Aston Martin ooit gebouwd, heeft het daglicht gezien. Nou ja, als we de One-77 even vergeten. Deze V12 Vantage met de toevoeging S blijkt een moordmachine zonder concurrentie.

Extreem is niet echt een woord dat je direct associeert met Aston Martin. Ja, extreem begeerlijk, dat wel. Zeker als je het hebt over de nieuwe V12 Vantage S. Hij is met een top van 330 km/u de snelste Aston van het moment, terwijl ie geen hoogstaande techniek heeft of superlicht is. Eigenlijk is ie een bokshandschoen met een koolstofvezel overtrek.

In de S vinden we de verbeterde 6,0-liter V12 met 565 pk en 620 Nm. Je vindt ‘m ook in de Vanquish. De Sportshift III-versnellingsbak is nog steeds niets meer dan een handbak met robotbediening, maar er is wel een extra versnelling bijgekomen waardoor het totaal op zeven komt. Toch werd de bak 25 kilo lichter en schakelt ie sneller dan ooit te voren.

Het chassis is vanaf nu drievoudig verstelbaar, met keuze uit een Normal-, Sport- of Track-stand. De stuurbekrachtiging is elektrisch zodat de mate van stuurhulp aangepast kan worden. Als bonus is er ook nog eens een Sport-instelling die niet alleen het karakter van het onderstel bepaalt, maar ook de werking van het gaspedaal en de schakelmomenten. Voor extra sportbeleving gaan er na het indrukken van de Sport-knop op het dashboard ook een stel kleppen in de uitlaat open, met alle akoestische gevolgen van dien.

De aangepaste uiterlijkheden zijn een grille van koolstofvezel – helemaal in stijl van de CC100 Speedster conceptcar, nieuwe tienspaaks velgen en subtiel aangebrachte stickers op het dak en de motorkap. Meer is er niet, maar het is meer dan genoeg.

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik in een Vantage reed en ik stapte destijds eigenlijk een beetje teleurgesteld uit. Waarom gaf iedereen er zo hoog over op? Hij was geen partij voor Porsche, Lamborghini of Ferrari waarmee we de Aston vergeleken. In plaats van een gejaagde concurrentiestrijd met voornoemde merken aan te gaan, koos Aston Martin ervoor om de Vantage in een heel andere richting te evolueren. Laten we het British Gentleman Performance noemen.

De Aston Martin V12 Vantage S leeft in een wereld waarin geen Porsches, Ferrari’s of Lamborghini’s voorkomen. Dit is de absolute heerser. De schakelmomenten zijn razendsnel, vlijmscherp en agressief. Het vermogen lijkt niet op te kunnen, de wegligging is formidabel. Daarbij maakt ie een geweldig geluid en ziet ie er oogverblindend uit.

Het is niet de lichtste, en voor dit geld koop je ook auto’s met beter rijgedrag. Maar Britser dan de V12 Vantage S kan het niet. Een leuker buitenbeentje zul je niet vinden.


Aston Martin V12 Vantage S16/20Motor

5.935 cc

V12

565 pk / 620 NmAandrijving

achterwielen

7v automaatPrestaties

0-100 in 3,9 s

top 330 km/uVerbruik/milieu

verbruik n.b.

CO2 n.b.Afmetingen

4.380 x 1.865 x 1.241 mm (L x B x H)

2.600 mm (wielbasis)

ca. 1.665 kg80 l (benzine)

300 l (bagage)Prijzen

NL € 295.972

BE n.n.b.Het vonnis

Met de snelheid, kracht en wegligging van deze super-Aston is niets mis. Maar je moet er niet aan denken om hier elke dag in te rijden: het maakt je doof, geradbraakt en in permanent goed humeur verkerend

Reacties