
Vandaag gaan we het hebben over Audi Sport, de ‘wij maken jouw Audi sneller’-divisie. Al sinds de jaren 90 zijn ze bezig om Audi’s sneller, dikker en gaver te maken. Dat zijn zeker niet altijd RS-modellen, maar bij de sportdivisie hebben ze meer gebouwd dan alleen dat. Zo is deze afdeling ook verantwoordelijk voor de Audi R8. Het gekke is: ze hebben ook meegeholpen aan minder exotische auto’s, zoals de Audi A4 DTM – die je heel oneerbiedig een nep-RS4 zou kunnen noemen.
Zoals bekend heb je bij Audi drie soorten modellen: A, S en RS. Dus de A4 is de gewone versie, de S4 is iets sneller en sportiever, en de RS4 is het dikst. Die laatste wordt vaak door Audi Sport onder handen genomen. Audi Sport (vroeger Audi quattro GmbH) is een apart bedrijf in Neckarsulm. Zij pakken een reguliere Audi als basis en maken er dan iets bijzonders van.
Waarom kwam Audi met de A4 DTM?
Maar de A4 DTM bewijst dat het dus zeker niet altijd een RS-model hoeft te worden. Audi had in 2004 beide titels gewonnen in de DTM. Mattias Ekström won het rijderskampioenschap (voor Gary Paffett en Christijan Albers) en Audi Sport Team Abt pakte de titel bij de constructeurs. Aangezien de raceauto ook een A4 was, kreeg het A4-feestvarken soortgelijke attributen om deze overwinningen te vieren.

De basis was een Audi A4 2.0 TFSI. Deze motor – de EA113, die we ook kennen uit de Golf V GTI – leverde nu 220 pk en 350 Nm. Het was een typische rijdersauto, want je kreeg altijd een handgeschakelde zesbak en quattro-vierwielaandrijving. Daarmee kon je in 6,9 seconden naar de 100 km/u sprinten, drie tienden sneller dan het standaardmodel. De topsnelheid was 244 km/u, 6 km/u méér dan standaard. De A4 DTM was ook iets sneller vanwege een kortere eindreductie.
Dikker voorkomen
Aan de buitenkant kon je de A4 DTM herkennen aan de dikkere bumpers voor en achter, plus de achterspoiler. Daaronder zag je de duplexuitlaat met een diameter van 10 centimeter per eindpijp. Verder monteerde Audi 18-inch 15-spaaks Speedline-velgen. De auto kreeg sportievere veren, waardoor de rijhoogte met 20 mm daalde.Ook de dempers waren straffer. Audi ging behoorlijk ver om er iets bijzonders van te maken, want zelfs de remmen waren afwijkend.

Dit waren allemaal kostbare aanpassingen. Audi was bloedserieus: het merk kreeg namelijk kritiek dat hun auto’s wel erg braaf waren. Met de TT ging het de goede kant op, maar ook de reguliere modellen mochten wat meer rijplezier opwekken. De Audi A4 DTM bleek een opmaat naar een nieuw soort Audi: iets meer lol, iets meer uitstraling en iets betere prestaties. Het was de perfecte opwarmer voor de RS4, die nog altijd wordt gezien als een van de best rijdende RS-modellen.
Er was nog een nep-RS 4 (en die had wel een V8)
Mocht je het gat tussen de A4 DTM en de RS4 te groot vinden, dan is het goed om te weten dat er nóg een nep-RS4 is geweest. In de Verenigde Staten wilden ze het DTM-feestje ook vieren. Maar ja, Audi zag ook wel in dat een duur feestmodel met slechts een viercilinder daar niet goed zou vallen. Ze hadden de 3.2-liter V6 kunnen gebruiken, maar in plaats daarvan werd de S4 als basis genomen.

Dus ja, je leest het goed: Audi quattro GmbH heeft op basis van de S4 een dikkere uitvoering gemaakt, en dat werd niet de RS4, maar de Audi S4 25th Anniversary Edition. Deze was altijd zilvergrijs gespoten en had dezelfde bodykit als de A4 DTM. Onder de motorkap zat de 4.2-liter V8 met 344 pk en 430 Nm, wederom gekoppeld aan een handbak. Op de pookknop van die handbak stond ‘1 of 250’, om aan te geven hoe zeldzaam het model was.
Audi S4 DTM
Een jaar later kon je in de VS de Audi S4 bestellen met het DTM-pakket. Dat kon op elke kleur S4. Het grootste verschil: deze versie had vier kleine uitlaten in plaats van twee grote. Ook kon je de S4 DTM met automaat krijgen, maar een auto als deze hoor je natuurlijk met handbak te rijden.

Mocht je er eentje willen hebben, kun je alvast beginnen met sparen. De goedkoopste A4 DTM in Duitsland staat te koop vanaf 8.000 euro, maar een nette met weinig kilometers kost al snel 20.000 euro. Er staat momenteel één S4 DTM in Duitsland te koop en die moet 25.000 euro kosten.
Het is dus verplichte kost voor de fervente Audiverzamelaar. Mocht je op zoek zijn naar een geweldige youngtimer voor erbij, dan zijn de A4- en S4 DTM-edities geweldige auto’s. Houd er alleen rekening mee dat de RS4 van deze generatie al vanaf 25.000 euro te koop is. En dan heb je geen nep-RS4, maar een échte RS4.