Audi-fans, maak je klaar voor een schokkende gebeurtenis. Hoe schokkend? Ongeveer zo schokkend als toen de tweedeurs BMW M3 ineens M4 heette. Bestuursvoorzitter Markus Duesmann heeft geruchten bevestigd dat de typeaanduidingen van Audi er binnenkort net even anders gaan uitzien. Twee publieksfavorieten, de A4 en A6, zullen hun modelnamen spoedig moeten opgeven.

‘In de toekomst zal het als volgt zijn: de oneven getallen zijn voor auto’s met verbrandingsmotoren en de even getallen voor batterij-elektrische voertuigen’, zegt Duesmann in gesprek met Auto Bild. De sedans en stationwagens van Audi in het D- en E-segment, de A4 en A6, voldoen niet aan die nieuwe opzet. ‘De opvolger van de huidige A4 zal A5 heten en de huidige A6 gaat A7 heten. De A4 en A6 zullen daarna elektrisch zijn.’

Wat gebeurt er met de huidige A5 en A7?

Het idee achter de ommezwaai is dat er een duidelijk onderscheid ontstaat tussen de brandstof- en elektrische modellen van het merk. De vraag die je logischerwijs meteen kunt stellen: wat gebeurt er dan met de auto’s die op dit moment A5 en A7 heten? Simpel: die krijgen vooralsnog geen opvolger met verbrandingsmotor.

Duesmann zegt echter wel: ‘Over de carrosserievarianten van de toekomstige A5 en A7 geven we op een later moment meer informatie.’ Het zou dus ook kunnen zijn dat er straks een A5 Limousine, Avant, Coupé én Sportback verschijnen. Uiteraard worden ook de nodige hete S- en RS-versies verwacht.

De opvolger van de A4 komt al dit jaar en zal de nieuw ingerichte typeaanduidingen van Audi aftrappen. De facelift van de A6 krijgt vervolgens de naam A7, waarna we in 2024 de A6 al opnieuw mogen verwelkomen – als EV. Overigens blijft de aanduiding ‘e-tron’ voor elektrische Audi’s ook behouden, ondanks de dubieuze betekenis in het Frans.

Reacties

  • Trixie heeft op 21 maart 2023 geschreven:

    vroeger gaf het cijfer achter de typeaanduiding de cilinderinhoud aan (net zoals bij BMW en Mercedes overigens), Dat was lekker duidelijk. Tegenwoordig betekent A4 35 dat de maximale afstand tot de voorganger 35 meter is (of was het 35 centimeter?)

    Reageer
  • Boaz heeft op 21 maart 2023 geschreven:

    1 april zeker

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear