De combinatie van de woorden 'Audi' en 'Clubsport' brengt ons nogal eens in vervoering. Vorig jaar bijvoorbeeld, toen de Ingolstadters een A3 onder handen namen en daarmee onze ogen pijnlijk hard uit hun kassen deden springen. Ook de brute A1 Clubsport uit 2011 mocht er zijn en bezorgt ons opnieuw warme gevoelens als we aan 'm denken.

Afijn, in navolging van het bekende spreekwoord 'in mei legt iedere vogel een ei en komen losgeslagen GTI-enthousiastelingen samen aan een meer in Oostenrijk' is er ook dit jaar weer een enorm VW-tuningevenement in Wörthersee. Natuurlijk komt Audi wederom met een extra hete conceptcar om het geheel wat kracht bij te zetten.

Dit is de TT Clubsport Turbo, en het belangrijkste wat je over 'm moet weten, is dat ie 600 pk heeft. En 650 Nm. Dit alles uit dezelfde 2,5-liter vijfcilinder die we vorig jaar in die dikke A3 vonden (en die in minder extreme vorm ook in de RS3 en RS Q3 ligt). In dit geval is de machine uitgerust met twee elektrische turbo's, waardoor er meer vermogen bij hoge toeren aanwezig is en – heel belangrijk – enige hatelijke turbolag achterwege blijft.

Van 0 naar 100 km/u gaat de TT Clubsport Turbo in slechts 3,6 seconden, en dat terwijl ie is uitgerust met een derde pedaal en zo'n pook-geval. Mede verantwoordelijk hiervoor zijn natuurlijk de quattro-aandrijving en die elektrische turbo's, die de auto alleen al in de eerste 2,5 seconden zes meter verder verplaatsen dan normale turbo's zouden doen. De topsnelheid? Een comfortabele 310 km/u.

Volgens Audi werden de ontwerpers geïnspireerd door de aloude 90 IMSA GTO van eind jaren '80. De Clubsport weegt 1.396 kilo, is 14 centimeter breder dan een normale TT en is voorzien van een handmatig instelbare achterspoiler (van de TT Cup), een titanium rolkooi, lichtgewicht kuipstoelen met vierpuntsgordels en een setje koolstofvezel-keramische remmen van 370 mm. Deze worden omringd door 20 inch velgen met banden in maatje 275.

Neemt Audi de Clubsport Turbo in productie nadat ze ermee op Wörthersee geparadeerd hebben? Vast niet. Maar je hebt in ieder geval een nieuw vies plaatje voor op je slaapkamermuur.

Reacties