Goed nieuws: Audi heeft een nieuwe, speciale versie uitgebracht van de Audi TT. Slecht nieuws: hij komt niet naar Nederland. Nog slechter nieuws: de aanleiding is nogal droevig. De reden is niet alleen de 25e verjaardag van de opvallende coupé, maar ook het einde van de productie. De Audi TT Final Edition, bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk, haalt nog één keer het maximale uit het iconische sportautootje. Pak de zakdoekjes er maar alvast bij.

De TT deed in 1995 zijn intrede als concept op de autobeurs van Frankfurt. Daarna maakte hij zijn transitie naar een productieversie met bijzonder weinig aanpassingen. De TT verkocht in eerste instantie goed, maar de late jaren ’90, dat waren andere tijden. De verkopen zijn de afgelopen jaren flink geslonken. Vandaar dat Audi de strategie moest aanpassen. De verwachting is dat de TT vervangen wordt door iets dat meer in lijn ligt met Audi’s nieuwe liefde, de ‘spheres.

Ontwikkeling van de Audi TT door de jaren heen

Het hoofd van Audi in het VK, waar de TT bijzonder populair was, zegt over het model: ‘Slechts weinig modellen hebben de tand des tijds zo goed doorstaan als de Audi TT. De scherpe, op Bauhaus geïnspireerde lijnen van de coupé zien er vandaag nog net zo fris uit als in 1998.’ Daar komt nu dus na 25 jaar een einde aan met deze Audi TT Final Edition.

In de laatste TT heeft het interieur een flinke boost gekregen, bijvoorbeeld met chiquere bekleding. Er zijn speciale accenten voor de Final Edition en een groot deel van de oppervlakken is bekleed met leer – denk aan armleuningen, deurgrepen en dat soort zaken. We durven Audi niet te vragen of het diervriendelijk leer is, maar we willen dit feestje ook verpesten, toch?

Geen Audi TT Final Edition in Nederland

Zoals gezegd komt de Audi TT Final Edition niet naar onze hoek van Europa, zo meldt Audi Nederland aan TopGear. Hier staat de auto voorlopig nog gewoon in de prijslijst als TT, TTS en TT RS, als coupé of als roadster en voor prijzen vanaf 65.226 euro (43.050 euro in België). Ter vergelijking: de Final Edition, die vanaf april wordt geleverd, is in het VK vanaf omgerekend zo’n 47.000 euro te krijgen. Wanneer het doek precies valt voor de Audi TT, is nog niet bekend.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)