Iemand nog behoefte aan een nieuwe kleine Audi met een achterbank en een sportieve uitstraling? Ja? Je weet dat er zo al zeventien op de markt zijn, hè? Dat maakt niet uit, zeg je? Oké dan.

Deze Audi TT Sportback Concept is een 'potentieel nieuw lid van de TT-familie', aldus geïnspireerde ingenieurs uit Ingolstadt. Grappig, want eerder was er ook al de TT Offroad Concept, en daarvoor de Allroad Shooting Brake. De boodschap is duidelijk: Audi wil iets mafs doen met de TT, maar wat precies, dat willen ze nog even in het midden laten.

In dit geval hebben ze de typische TT-vorm wat uitgerekt en er een bizar snelle 2.0 TFSI-motor in gegooid: 400 pk en 450 Nm levert ie maar liefst, waarmee de TT Sportback in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 gaat, uiteraard met dank aan Quattro-aandrijving en een zeventraps S-tronic transmissie. Mocht je je als bestuurder dan nog geen allesoverheersende baas voelen, dan beschik je ook nog eens over lasers in de koplampen.

De TT Sportback staat op 21-inch velgen die plaats bieden aan 18-inch remschijven. Hij is 29 centimeter langer en heeft een 12 centimeter grotere wielbasis dan de standaard TT. Binnenin vinden we het verplichte schitterende leer en alcantara, plus een lange middenconsole die zich over de gehele lengte van het interieur uitstrekt. Uiteraard is ook de virtual cockpit aanwezig, met het enorme 12,3-inch scherm dat we kennen uit de gewone TT.

Het geheel komt behoorlijk productieklaar op ons over, dus – Audi kennende – zullen we de TT Sportback binnen een jaar of wat wel bij de dealers zien staan, aan de voet van alweer een nieuw segment waar niemand om heeft gevraagd. Ach, hoe meer zielen…

Reacties