In Oostenrijk is het jaarlijkse Wörthersee VW-tuningfeestje weer aan de gang, en zoals gebruikelijk zorgen de verschillende merken van de Volkswagen Groep voor wat extra spektakel. Zo komt Audi met deze TT Ultra quattro, een lichtgewicht versie van de kleine coupé, uiteraard met de nodige poweeeer.

In deze super-TT zijn allerlei vederlichte materialen verwerkt, zoals koolstofvezel, titanium en magnesium. Niet alleen de carrosserie en het interieur, maar ook het onderstel ontving een afslankkuur: zo kreeg de TT keramische remmen, en werden de veren niet van staal, maar van met glasvezel versterkt kunststof gemaakt. De motor, niet geheel verrassend een 2.0 TFSI, is eveneens 25 kilo lichter. Het resultaat is een wagengewicht van 1.111 kilo, wat neerkomt op een besparing van zo'n 300 kilo ten opzichte van een standaard TT.

Combineer dit met een vermogen van 310 pk en een koppel van 400 Nm, en je weet dat er wat te vieren valt: van 0 naar 100 km/u gaat de TT Ultra in 4,2 seconden, en de top bedraagt 280 km/u.

Hebben? Dat gaat helaas niet, want het is een conceptcar. Maar ach, dat was de A1 quattro ooit ook, en we weten allemaal wat daar uiteindelijk van geworden is…

Reacties