Ruikt het bijna naar bacon als je op een warme zomerdag je stuur beetpakt? Of heb je inmiddels grote spijt van die aluminium pookknop? Dan is het slim om je auto koel te houden als ie geparkeerd staat. Maar wat is de beste methode om een geparkeerde auto koel te houden in de zomer? De ADAC – de Duitse tegenhanger van de ANWB – onderzocht een paar methodes om een auto in de zon koel te houden.

Maak één kleine aanpassing

We beginnen niet met de beste methode om een geparkeerde auto koel te houden, maar wel de opvallendste conclusie. Die lap aluminiumfolie die veel mensen onder de voorruit leggen tegen de zon, die werkt dus best goed. De zonwerende folie zorgde voor 4 graden minder hitte in de auto. Maar eigenlijk maken ze dan een foutje. Leg je de folie óp de voorruit, dan werkt hij twee keer zo goed. De testauto met de folie aan de buitenkant was 8 graden koeler dan de auto zonder.

De beste manier om een geparkeerde auto koel te houden in de zomer

De beste manier om een auto koel te houden in de zomer is volgens ADAC is wat zij een ‘halfgarage’ noemen. Dit is eigenlijk een halve autohoes, die het dak en de ruiten van een auto bedekt. Met de grote afdekhoes werd de auto in de zon maar 43 graden, dat is 10 graden minder warm dan de auto zonder enkele vorm van zonwering. Misschien onnodig om te zeggen: maar deze is dus ook het effectiefst aan de buitenkant.

De ADAC merkt ook op dat getinte ramen ervoor zorgen dat de binnentemperatuur 2 graden lager is – fijn tijdens het rijden. Met een tint is de oppervlaktetemperatuur van bijvoorbeeld de bank zelfs 9 graden koeler. Let er wel op dat er eisen zijn aan de lichtdoorlatendheid van een raamtint bij de voorste ramen.

Verschil in lakkleur

In warme landen zie je vaak witte auto’s rijden. Hoewel het al vaker bewezen is dat witte auto’s koeler blijven, voert de ADAC de test nog eens uit. De witte Dacia Duster werd 3 graden minder heet vanbinnen dan een zwarte Dacia Duster. Je zou dus nog altijd kunnen overwegen een witte wrap te laten aanbrengen.

Onder een boom parkeren voor schaduw kun je ook doen, maar hou er rekening mee dat er dan vogelkak op je lak kan komen. En als je lang parkeert, draait de zon weg. Zit de hitte toch in je auto? Dit is de snelste manier om je auto af te koelen in de zomer.

Dit artikel werd oorspronkelijk in de zomer van 2021 geplaatst. We hebben het artikel geactualiseerd en herplaatst in juni 2023

Reacties

 • Marcel heeft op 13 juni 2023 geschreven:

  Tegenwoordig kun je hier speciale ventilatoren voor kopen met een solarpaneeltje waarmee warme lucht uit de auto wordt gezogen(zie bijv op ali of amazon, zoekterm auto cooler)
  Deze zet je tussen je raam met de bijgeleverde rubbers en aan de andere kant een raampje een stukje open.
  Je moet wel een type hebben met meerdere ventilatoren (minimaal 2) en wat groter zonnepaneel , maar dan werkt het ook prima. (eigen ervaring met een normale hatchback auto)
  Afhankelijk van zonkracht, buitentemperatuur , enz haalt dat de temperatuur in een geparkeerde auto zomaar 10 graden naar beneden.

  Reageer
 • PadeMe heeft op 17 augustus 2021 geschreven:

  Ik doe gewoon even het dak van de wagen 🙂

  Reageer
 • Tango alfa heeft op 16 augustus 2021 geschreven:

  Die van de schoonmoeder vond ik ook fantastisch 😂

  Reageer
 • Tango alfa heeft op 16 augustus 2021 geschreven:

  Die van de schoonmoeder vond ik fantastisch 😂

  Reageer
 • Transalpie heeft op 16 augustus 2021 geschreven:

  Koop een motor. Als 10 % dat doet zijn meteen de files opgelost.

  • marc0871 heeft op 17 augustus 2021 geschreven:

   Kopen is een ding.
   Rijden is een tweede.

   Hoor je het al;
   Dan regent het weer en dan is het te koud.
   Ja, ik ga na werk nog de weekboodschappen doen, of ik moet nog veel meenemen.
   Dat gaat niet op de motor.

   Reageer
  Reageer
 • Rob heeft op 15 augustus 2021 geschreven:

  Met de kont in de zon zijn je stuur en stoelen aanzienlijk minder heet dan met de neus in de zon. Zeker als je donkere of lederen bekleding hebt.

  Reageer
 • Kees heeft op 14 augustus 2021 geschreven:

  Ik laat altijd mijn schoonmoeder in de auto, dan is het altijd koud.

  • Piergiorgio heeft op 15 augustus 2021 geschreven:

   😂😂😂😂😂😂

   Reageer
  Reageer
 • Philip heeft op 14 augustus 2021 geschreven:

  Helpt het ook om 2 raampjes tegenover elkaar een heel klein beetje open te zetten?
  Dus echt een heel klein beetje.

  • Aarz heeft op 17 augustus 2021 geschreven:

   Doe ik altijd. Werkt heel goed.
   Van de voordeuren ieder ongeveer 2 cm.

   Reageer
  Reageer
 • Robbie heeft op 14 augustus 2021 geschreven:

  Warmte werkend glas werkt ook aanzienlijk!

  Reageer
 • Wouter heeft op 12 augustus 2021 geschreven:

  Tip: verhuis naar Antartica 🙂

  • grapjas heeft op 16 augustus 2021 geschreven:

   hahahahahahahahahahahhahahahahahahhaahhahaHhahahahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhaahahahahhahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhaahhahahahahahahahahahahahahahhahahahahaahhahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahaha

   NOT!!!

   Reageer
  Reageer
 • Flip heeft op 11 augustus 2021 geschreven:

  Tip van Flip als je een pano dak hebt hemel (Rolgordijn dicht) scheelt zeker een aantal graden

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear