Het was deze week weer wat koeler, maar de zomer is nog lang niet voorbij. De temperaturen gaan ongetwijfeld weer stijgen en dat betekent dat geparkeerde auto’s transformeren in kleine heteluchtoventjes. Handig dus om nu alvast te weten wat je straks moet doen. Of bij je huurauto op vakantie. Vergeet dus niet kinderen en dieren altijd uit de auto te halen. Wil je je auto sneller koelen in de zomer bij het instappen? Volg dan deze simpele tips.

Auto sneller koelen in de zomer? Ga rijden

De tip waar iedereen het over eens is, is dat je zo snel mogelijk moet gaan rijden. Stil blijven staan en wachten tot de airconditioning zijn werk gaat doen, is het minst effectief. Navigatie instellen op je telefoon kun je het beste even buiten de auto doen. Rijwind helpt met het koelen van de auto en de compressor van de airco draait sneller, omdat hij met de motor mee draait. De auto hoog in de toeren jagen heeft dan weer geen zin, omdat de airco helemaal boven in de toeren niet bij elke auto werkt. (Bovendien is dat slecht voor je koude motor, dus doe maar niet.) Meteen wegrijden bij een tankstation kunnen we tevens aanraden, maar meer omdat het bloedirritant is voor andere tankers als jij vijf minuten te lang de pomp bezet houdt.

Hou de ramen dicht

Veel mensen zullen de eerste minuut de ramen van de auto open doen om de auto sneller te koelen. Hierdoor zou de warme lucht ontsnappen. Volgens een onderzoek van Thrillist koelt de auto juist sneller als je de ramen dicht laat, omdat er dan geen koude aircolucht ontsnapt (en er geen warme lucht binnenkomt). Maar we kunnen ons voorstellen dat het aangenamer is om eerst even wat rijwind te vangen met de ramen open. Dus als je dat lekker vindt, doe dat zeker.

Als je overigens nog eventjes naast de auto staat te babbelen voordat je instapt, of je hebt de tijd: zet de ramen vijf minuten voor vertrek even open. En als je er überhaupt zin in hebt tijdens een hittegolf, waai een paar keer met de deuren om de warme lucht te laten ontsnappen. Het beste wat je sowieso kunt doen, is de auto in de schaduw parkeren en zo’n reflecterend ding op de voorruit leggen. Iets met voorkomen en genezen.

Advertentie

Reacties

 • Andre heeft op 15 augustus 2022 geschreven:

  Een andere goede tip die ik laatst op internet las is het knopje van circulerende lucht op binnen in de auto aan te zetten zodat de airco geen warme lucht van buiten aan zuigt, in de winter juist andersom

  Reageer
 • HansH heeft op 12 augustus 2022 geschreven:

  Wegrijden met eerst even ramen open helpt wel degelijk, TopGear. Als het binnen 50 graden is (kan makkelijk) en buiten 30 ben je al heel snel een hoop hete lucht kwijt uit je interieur. Dat hoeft je airco in ieder geval niet meer weg te koelen. Wel na een paar minuten ramen dicht, zodat de airco het efficiënt kan overnemen. Koel trouwens niet verder dan een graad of 6 onder de buitentemperatuur. Anders krijg je een thermische knal voor je hoofd als je later uitstapt.

  Reageer
 • Luttie heeft op 17 augustus 2021 geschreven:

  OMG en dat 5u ‘s morgens….last van ochtendhumeur?

  Reageer
 • Snuf heeft op 17 augustus 2021 geschreven:

  Niet zo zeiken. Er zijn grotere problemen om op te lossen.

  Reageer
 • Blanco heeft op 16 augustus 2021 geschreven:

  Via de app 5 minuten van tevoren de airco instellen op 19.5 Gr. Als je dan instapt is het heerlijk koel. Hetzelfde doe je in de winter..

  • HaraldDutch heeft op 17 augustus 2021 geschreven:

   Ja hoor Blanco, fijn dat jij een auto hebt die dat kan. Je weet dat 99% van de auto’s dat niet kunnen. Het lijkt erop dat je dit eerder zegt om te pronken met je auto dan als echte tip

   Reageer
  Reageer
 • Blanco heeft op 16 augustus 2021 geschreven:

  Via de app 5 minuten van tevoren de airco instellen op 19.5 Gr. Als je dan instapt is het heerlijk koel. Hetzelfde doe je in de winter..

  Reageer
 • William Berends heeft op 15 augustus 2021 geschreven:

  Koop een brede rol rockwool isolatie materiaal op rol van teminste 5 a 6 meter leg de eerste 40 cm eter bij de motor doe de klep dicht rol het uit over de motor kap het dak naar de achter klep en doe het vervolgens klemmen onder de achterklep de isolatie wol houd uw auto cooler dan welk foly ook maar wij zeult er steeds met isolatie glaswol roll

  Reageer
 • Michiobosozoku heeft op 15 augustus 2021 geschreven:

  Bij hatchback en station gewoon de achterklep even open en de ramen open, dan ontsnapt de meeste warmte heel snel. Parkeer ook met de kont in de zon zodat het grootste raam in de eigen schaduw staat.

  Reageer
 • Marc heeft op 13 augustus 2021 geschreven:

  “Het beste wat je sowieso kunt doen, is de auto in de schaduw parkeren en zo’n reflecterend ding achter de voorruit leggen. “. Aldus dit artikel. Maar nee! Die reflecterende folie hoort aan de buitenkant van je ruit, scheelt 4 graden extra!

  Reageer
 • Wolf89 heeft op 11 augustus 2021 geschreven:

  Ramen met de sleutel alvast open gooien op afstand. Dan kan in ieder geval de eerste lading warme lucht er al uit.

  Reageer
 • Jan heeft op 24 juni 2020 geschreven:

  12 volt air cooler meenemen
  Instappen
  Airl cooler aanzetten
  Starten en rijden
  Na 2 minuten airco aan
  Airl cooler uit.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie