Zout is top, vooral met karamel in de chocolade of in je soepje. Voor je auto is het wat minder. Voor sommige autobezitters is pekel reden genoeg om het mooie stuk blik in de stalling te drukken en in de winter met een barrel te rijden. Maar wie geen zin heeft om de koude maanden door te brengen met een beater, moet zijn auto goed schoonhouden. De meeste mensen doen dit al, maar daarbij wordt vaak een belangrijke plek vergeten.

Voor we beginnen: gebruik wel even je verstand bij auto wassen in de winter. Ga niet met minus 10 graden buiten je auto staan afspoelen. Was de auto het liefst op een zo warm mogelijk moment én het liefst als de auto zelf ook warm is, dus als je in de middag terugkomt van werk. Geen koude en natte vingers? Draag dan duikershandschoenen of dunne hardloophandschoenen met daarover waterdichte wegwerphandschoenen. De auto in de wax zetten heeft alleen zin bij temperaturen boven de 5 graden.

Vergeet de deuren en scharnieren niet

Dan de belangrijke plek. Spatwater komt op veel plekken in de auto, en in dat water zit in de winter ook opgelost strooizout. De meeste mensen spoelen hun auto af en spuiten zelfs in de wielkasten, wat heel goed is. Maar doe ook zeker even je deur open en maak de instaplijst schoon, maar ook het deel waar de deuren in de scharnieren hangt, vóór en áchter. Laat het liefst even schuim inweken en spoel het daarna af. In dat soort kleine kieren en hoekjes kan vuil zich ophopen en feest gaan vieren op je lak.

Vergeet niet alle andere kieren en naden. Doe ook de motorkap eens open en kijk waar daar aan vuil zit, met name rond scharnieren en in de hoeken. Ga niet als Scarface wild onder de motorkap sproeien met een hogedrukreiniger, maar pak gericht en met beleid de plekken aan. Check ook even de achterklep, al zal het daar minder erg zijn. Sowieso is het een goed idee om alle kieren en openingen goed mee te pakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tankdop en de goot onder je ruitenwissers?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)