Zelfs voor de grootste autoliefhebber zijn er best wat voordelen te bedenken als het gaat om een toekomst waar auto’s zelfstandig rijden. Bijvoorbeeld als niemand de BOB wil zijn en het regent – dan rijdt de auto je veilig naar huis. Of je hebt geen zin om te betalen voor parkeren op Schiphol – dan parkeert de auto zelf weer thuis. En ook voor dealers zijn er voordelen.

Het Amerikaanse The Drive stuit deze week op een patent van Ford met de naam Systems and Methods to Repossess a Vehicle. Het patent komt uit 2021 maar verschijnt pas deze maand openbaar. In het patent staan meerdere manieren beschreven om het leven van wanbetalers een stuk moeilijker te maken. Voor nu gaat het slechts om patenten: er zijn nog geen definitieve plannen.

Niet betalen? Dan geen airco meer

Na de eerste betalingsherinnering kan de dealer op afstand bijvoorbeeld de airconditioning uitschakelen. Zeker in de zomer zal dat voor velen al motivatie genoeg zijn om toch even de rekening te betalen. Ook kan de auto in z’n geheel vergrendeld worden totdat de eigenaar alle rekeningen heeft betaald. Dit klinkt niet heel onredelijk.

Maakt de eigenaar het erg bont, dan staat in de patenten van Ford beschreven dat de auto zichzelf kan verplaatsen naar een plek waar een sleepwagen de auto makkelijk in beslag kan nemen. Bijvoorbeeld naar openbaar terrein. De auto kan in principe helemaal zelfstandig terug naar de dealer rijden of naar de parkeerplaats van de deurwaarder.

De auto rijdt zelf naar de dealer – of de sloop

Het kan zijn dat de waarde van de auto zo laag is, dat de kosten van de deurwaarder hoger zijn dan de waarde van de auto. In dit geval wil je de wanbetaler niet belonen door hem of haar de auto te laten houden. In dit geval kan de auto zelfstandig naar de sloop rijden. Jazeker, de auto rijdt dan vrijwillig zijn eigen dood tegemoet. We moeten straks niet raar opkijken als robots uit protest de wereld overnemen.

Reacties

  • Davey400 heeft op 2 maart 2023 geschreven:

    Dat wordt nog leuk als de wielklemdetector niet goed werkt…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)