Als je wilt weten welke apparaten in huis de meeste energie gebruiken, dan moet je eens met je handen voelen. Apparaten die warm zijn, verbruiken vaak het meest. Computers die hard moeten peinzen, zijn geen uitzondering. Er zijn tegenwoordig zelfs kacheltjes die warmte genereren door bitcoins te delven. Dit energieverbruik is de reden waarom zelfrijdende auto’s voor extra uitstoot kunnen zorgen.

Zelfrijdende auto’s moeten een hoop rekenwerk verrichten. Het Massachusetts Institute of Technology (of MIT, voor vrienden) denkt dat we de impact hiervan niet moet onderschatten. Als 1 miljard voertuigen per dag één uurtje zelfstandig rijden en daarmee allemaal 840 watt verbruiken, dan zou dat gelijk staan aan het energieverbruik van alle datacenters ter wereld. En die energie moet ergens opgewekt worden.

21,6 miljoen beslissingen per uur

‘Als een zelfrijdende auto bijvoorbeeld tien diepe neurale netwerken heeft die beelden van tien camera’s verwerken en dat voertuig één uur per dag rijdt, zal het elke dag 21,6 miljoen beslissingen maken. Eén miljard voertuigen zou 21,6 biljard keer beslissen. Om dat in perspectief te plaatsen: alle datacenters van Facebook over de hele wereld maken elke dag een paar biljoen beslissingen’, schrijft MIT.

Nog concreter: dat staat gelijk aan de uitstoot van heel Argentinië. Als het grootste deel van alle auto’s zelfstandig gaat rijden, krijgen we dus de uitstoot van een compleet land erbij. Een oplossing zou kunnen zijn om de hardware meer te specialiseren en zo energiezuiniger te maken. Ook de algoritmes kunnen efficiënter worden. Daarmee gaat MIT nu aan de slag. We hebben gelukkig nog even.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)