
Wie had dat gedacht? Elon Musk heeft met Tesla de complete autoindustrie op zijn kop gezet. Wat je mening ook is of over de excentriekeling, de autobranche ziet er nu anders uit dankzij Tesla. Jeff Bezos heeft dat gedaan op het gebied van spullen kopen. Of Musk nu ook spulletjes gaat aanbieden op het internet en bezorgen, lijkt onwaarschijnlijk, maar Jeff Bezos begint ook een eigen automerk. Of om preciezer te zijn, hij gaat er flink in investeren.
En in het bijzonder een elektrische pickup. Als je je berichten op het internet leest, lijkt het erop dat Bezos aanzienlijk succesvoller gaat zijn Elon Musk. Het gaat in dit geval om de Slate. We lieten deze vorige maand zien en waren toen behoorlijk enthousiast. Niet alleen wij, maar het kopende publiek. Het bedrijf laat weten dat de eerste 100.000 reserveringen al binnen zijn. Dat is een gerust een mijlpaal te noemen.
Het automerk van Bezos gaat ander type auto’s verkopen
Uiteraard is het wel belangrijk om alles in de juiste context te zien. Ten eerste gaat het om reserveringen. Toen de Tesla Cybertruck net onthuld werd, waren er ook duizenden reserveringen. Het is dus voor Slate van belang om zo snel mogelijk de auto op de weg te krijgen, want bij Tesla moesten klanten ruim vijf jaar wachten. Een ander verschil is positionering. De Tesla Cybertruck is zit met een vanafprijs van 73 mille aan de bovenkant van het pickup-segment. De Slate zit juist aan de onderzijde en kost zo’n 20.000 euro.

Zie de Slate als een elektrisch alternatief voor de Ford Maverick, een van de goedkoopste pickups van de VS. Het grootste verschil is de styling. De Cybertruck lijkt rechtstreeks van de set te komen van Scifi-actiefilm. De Slate ziet er juist heel erg conventioneel uit. Het zijn dus absoluut geen concurrenten. Overigens gaat het zeker niet alleen om aantallen, het gaat natuurlijk om de winst aan het einde.
Is een reservering hetzelfde als een order?
Gaan die 100.000 mensen er dan ook eentje kopen? Dat valt nog maar te bezien, want het zijn zogenaamde ‘restitueerbare reserveringen’, dus dat betekent dat je elk moment de reservering kan intrekken. Het zijn dus vooral 100.000 steunbetuigingen. Overigens waren de reserveringen bij de Cybertruck destijds ook vrij eenvoudig in te trekken. Voor de goede context, Tesla had ruim 250.000 reserveringen voor de Cybertruck binnen. In totaal zijn er tot nu toe 46.000 exemplaren van verkocht.
Dat is nogal een verschil. De grootste uitdaging voor Slate zal niet eens de auto zelf zijn. Het lastigste is om de productie op te schalen en winstgevend te zijn. Veel nieuwe fabrikanten komen erachter dat die stap erg lastig is. Rivian en Lucid verdienen nog te weinig met hun en Fisker ging zelfs kopje onder. Dat merk had destijds 60.000 reserveringen voor de Ocean. Vooralsnog zegt het dus helemaal niets, maar we volgen de prestigestrijd tussen Musk en Bezos en houden jullie uiteraard op de hoogte.
In iedergeval geen van de twee.
Van de Tesla die ik reed had ik alleen maar pech, pech, pech.
Je krijgt elke keer wat anders te horen.
Ik rij nu een Japanner (RZ) . Helemaal blij mee.
Miljardairs die een wedstrijdje verpissen doen met hun hobby projectjes.
Ondertussen hebben ze schijt aan:
Belasting betalen.
De rechten van hun personeel.
Hun beleggers.
En ondertussen werken ze aan:
Duo-polie op satellieten waarmee ze overheden van hen afhankelijk maken.
Het instellen van een overheidsmodel dat draait om hun bedrijven. Musk zijn bedrijven hebben al 38 miljard dollar aan US overheidscontracten gekregen en Bezos staat ook op >20 miljard dollar.
Daar wil je met gezond verstand niets mee te maken hebben.