Een leuke auto vinden voor 5.000 euro is kinderspel. Zoek gewoon een Mercedes SLK, BMW Z3, Audi TT of natuurlijk de Mazda MX-5. Al worden goedkope MX-5’jes steeds schaarser omdat elke eigenaar denkt goud in handen te hebben. Nee, wij wisten ook niet dat goud kon roesten. Heel jammer voor de beginnend bestuurder die wilde aftrappen met een Mazdaatje en dat nu niet kan betalen. Dat goedkope pleziertje gun je namelijk iedereen.

Maar wat als je voor je startersbudget nou eens niet de gebruikelijke autootjes zoekt om plezier mee te hebben? We zochten vijf toffe auto’s van 5.000 euro waar je misschien niet zo snel aan zou denken, maar die wel gaaf zijn om te hebben. En wie weet: met de huidige gekte kan het zomaar eens een goede investering zijn ook. Al moet je daar natuurlijk nooit een plezierauto op uitkiezen.

Alfa Romeo Spider (of GTV)

Alfa Romeo Spider (GTV)

Voor ongeveer 5.000 euro is dit misschien wel de mooiste auto die je kunt kopen. Ook vanbinnen is Vadertje Tijd heel aardig geweest voor het design. Alleen navigatie ontbreekt, maar daarvoor bestaat de zuignap en je telefoon. Voor iets meer geld haal je de V6-versie. Alleen de aanblik van het spruitstuk onder de motorkap is al de moeite waard.

Citroën XM V6

Een ontwerp van Bertone, een gekke wigvorm, een wolkig onderstel en desgewenst een viercilinder turbo of een V6. Deze limousine was vroeger al populair bij tuners en zo hadden merken als Cituning, Postert en Zender al wat extreem coole periodiek-correcte onderdelen voor de XM. Je zult wel goed moeten speuren, maar hier valt wel een toffe retro-tuner van te maken.

Mitsubishi Eclipse

Mitsubishi Eclipse

Je zou bijna vergeten dat er nog een tijd was dat Mitsubishi leuke auto’s maakte. Eind jaren negentig kwamen ze met deze Eclipse, die door Fast & Furious onsterfelijk gemaakt werd. In Nederland staan opvallend genoeg vooral ongemodificeerde exemplaren te koop, al zijn het er niet veel. Je hebt ze met viercilinders en met zescilinders, maar écht snel zijn ze geen van alle. Ach, daar hebben we lachgas voor.

Opel Zafira OPC

Opel Zafira OPC

Gek genoeg is het niet de eerste keer dat we deze Zafira in een lijstje zetten. Het zal ook niet de laatste keer zijn. We kijken met weemoed en verlangen terug naar de tijd dat Opel óveral een OPC van maakte. Zelfs de Meriva was er als opgepepte versie, voor wie übersnel naar de bingoavond moest. Veel Zafira OPC’s zijn gaar, dus zoek wel even naar een goede.

Chrysler Crossfire

Chrysler Crossfire

Vroeger, toen we nog jong en onbezonnen waren, vonden we dit één van de coolste auto’s ooit gemaakt. Dat durven we best toe te geven. Pas later, toen we daadwerkelijk de teksten bij plaatjes gingen lezen, merkten we eigenlijk dat het niet veel meer was dan een oude Mercedes SLK met een andere koets. We moeten toegeven het design minder tijdloos bleek dan gehoopt, maar als je een auto zoekt die niet voor de hand ligt, kies dan deze.

Staat jouw keuze voor een toffe auto van 5.000 euro er niet tussen? Er komen nog wel wat lijstjes aan. Geen geduld? Stuur ons dan even een berichtje – je weet ons wel te vinden.

Reacties

  • Robanja heeft op 31 juli 2022 geschreven:

    De Crysler Crossfire is een mooie auto.
    Welk bouwjaar en aantal km’s gereden?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear