De afgelopen maanden was Tesla iedere maand wel vertegenwoordigd in de top vijf van de meest verkochte automerken of meeste verkochte modellen. Maar in juli liet het merk van Musk het afweten. En dat in een tijd waarin de autoverkopen in Nederland flink in de lift zitten. Er werden in juli minder nieuwe auto’s geregistreerd dan in vorige maanden, maar er zijn alsnog flink meer auto’s op kenteken gekomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van juli 2022 zijn er 30,7 procent meer nieuwe auto’s verkocht. Over het hele jaar bezien zitten we op 30,6 procent meer verkochte auto’s. Volgens de BOVAG komt dit deels doordat er de afgelopen maanden openstaande verkooporders uit 2022 zijn geleverd. In totaal werden er in 2023 tot nu toe 28.687 nieuwe personenauto’s geregistreerd in Nederland.

Tesla zit in een dipje

Anders dan vorige maanden blijft Tesla in juli onder de 1.000 verkochte auto’s zitten. In totaal kregen 757 Tesla’s een Nederlands kenteken. Daarvan waren er maar vijf een Model X en maar zeven een Model S. Van de Model Y werden er 521 verkocht. Dat is minder dan een derde van het aantal dat in juni werd geregistreerd. Om nog maar eens een vergelijking te maken: er werden in juli 2023 in Nederland net zoveel Ferrari’s verkocht als Model X’en.

Bestverkochte automerken in juli 2023 in Nederland

 1. Kia – 3.163
 2. Volkswagen – 3.022
 3. Toyota – 2.280
 4. Skoda – 1.920
 5. Hyundai – 1.897

Bestverkochte auto’s in juli 2023 in Nederland

 1. Kia Picanto – 1.103
 2. Skoda Enyaq – 744
 3. Peugeot 208 – 692
 4. Kia Niro – 690
 5. Toyota Aygo X – 628
Advertentie

Reacties

 • Trump jr heeft op 1 augustus 2023 geschreven:

  Volgens Maarten allemaal nepnieuws.

  Volgens mensen die in de echte wereld leven heel logisch want er is een punt waarop je niet meer minimaal 50k neer wil leggen voor een auto met de bouwkwaliteit en betrouwbaarheid van een Trabant. Ook niet als die tegen dumpprijzen weggedaan worden.

  • maarten heeft op 1 augustus 2023 geschreven:

   Ach zie daar een 100% emotionele reactie omdat er Tesla in de titel staat, another day in the office.

   Nu even inhoudelijk verder;

   Dit is geen nepnieuws, getallen kunnen niet “nep” zijn. Tenzij ze verzonnen zijn natuurlijk maar daar zie ik Topgear niet voor aan.

   “De afgelopen maanden was Tesla iedere maand wel vertegenwoordigd in de top vijf van de meest verkochte automerken of meeste verkochte modellen. Maar in juli liet het merk van Musk het afweten. ”

   Het is niet zozeer ‘af laten weten’, het is meer de stilte voor de storm. Want er komt me toch een model 3 geweld aan de komende maanden, dat wil je niet weten.

   Wat is er aan de hand?

   Technoking en CEO Musk heeft bij de vorige investor day aangegeven enkele fabrieken stil te leggen om de productie een update te geven.
   Verklaart dat de verkoopcijfers van Juli in Nederland? Nee. Lees even door.

   De fabrieken worden geüpgraded omdat Tesla momenteel de eerste echte grote revisie van de Model 3 gaat aftrappen. Het huidige model is eigenlijk alleen (maar fors) onderhuids veranderd sinds 2016. De nieuwe versie (Highland) wordt niets minder dan een revolutie. Mark my words. Iedereen gaan dat ding willen en het wordt de nieuwe benchmark waaraan al het andere aan tekort zal schieten. Het aandeel Tesla einde jaar ? Minimaal 300 USD.

   “Om nog maar eens een vergelijking te maken: er werden in juli 2023 in Nederland net zoveel Ferrari’s verkocht als Model X’en.”

   Wat een leuk gevonden weetje. Nog een vergelijk:
   Tesla is 14 keer meer waard dan Ferrari en de gemiddelde Model X heeft meer vermogen dan de gemiddelde Ferrari.

   Fijne dag allemaal!

   • Wow heeft op 3 augustus 2023 geschreven:

    He really has no life. Sad fella.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie