‘Waarom heeft die auto nou zijn groot licht aan staan?’ Het is een vraag die die steeds vaker bij jou opkomt wanneer je in het donker rijdt. Bij nadere inspectie is het antwoord vaak ‘nee’. Vroeger was dat alleen het geval bij neppe aftermarket-xenon, maar ook autofabrikanten volgen de trend. Uit een onderzoek van de ANWB naar de huidige generatie ledkoplampen blijkt namelijk dat koplampen en andere autoverlichting steeds feller worden.

Bepaalde led-koplampen produceren licht dat op 20 centimeter afstand drie keer zo fel is als een blik in de zon. Oef. Felle lampen die in de ogen van bestuurders schijnen, zorgen soms voor gevaarlijke situaties en voornamelijk irritatie onder automobilisten. Auto’s die over drempels en hobbels gaan, schijnen kort omhoog en verblinden dan des te meer. Ook in de regen is het vervelend, want dan verstrooien regendruppels op de spiegels en ruiten het licht.

Niet alleen koplampen schijnen feller. Ook de dagverlichting van auto’s wordt intenser. Het is ontworpen zodat het in de volle zon nog steeds zichtbaar is, daar moet het al behoorlijk fel voor zijn. Wanneer het gaat schemeren of al donker is, is dat licht veel te intens en verblindt het tegenliggers. De ANWB adviseert automobilisten om hier rekening mee te houden en op tijd over te schakelen naar dimlicht. Het gebeurt maar wat vaak dat mensen dit vergeten, omdat het door de felheid al lijkt dat de lampen aan staan.

Het probleem met de autoverlichting heeft een simpele oplossing

In theorie is het probleem redelijk simpel op te lossen. Dit kan door de verlichting in het koplamphuis via reflectoren te laten schijnen. Helaas zijn er maar weinig autofabrikanten die dit toepassen. De verblinding van automobilisten door ledlampen moet een aandachtspunt worden, vinden de ANWB en zusterclubs in het buitenland. Daarom gaan zij in gesprek met fabrikanten en de overheid. Ze hopen dat er dan meer aandacht komt voor het verblindingsprobleem en de lichtintensiteit bij autoverlichting.

De ANWB gaf al wel een aantal tips tegen verblinding. Wanneer je verblindt wordt, kun je het beste je blik vooruit richten op jouw eigen rijbaan. Of op de wegmarkeringen rechts van de rijbaan. Het is ook belangrijk dat je jouw ruiten goed schoon houdt, aangezien vuil en condens invallend licht kunnen versterken. Als je overdag slecht zicht hebt, probeer dan de dimlichten te gebruiken in plaats van de dagverlichting. Check of jouw auto beschikt over een dimmende binnenspiegel en gebruik indien mogelijk de anti-verblindingsstand.

(Beeld: Unsplash)

Reacties

  • VerblindDoorAsos heeft op 21 februari 2021 geschreven:

    Echt een misdaad tegen de mensheid dit.
    Er moeten strenge eisen komen en auto’s die er niet aan voldoen moeten gewoon van de weg gehaald worden. De eigenaar zoekt het dan maar lekker uit. Als je zo’n auto rijdt ben je ook gewoon een eikel.

    Keihard aanpakken dit.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear