Op de mensen die een elektrisch automerk oprichten om schathemeltjerijk te worden en Twitter te kopen na, zijn er maar weinig personen die op kantoor slapen. Daarom is het gek dat de avondspits bijna altijd drukker is dan de ochtendspits: je zou verwachten dat hetzelfde aantal mensen in de avond weer terug moet. Waarom is het dan aan het einde van de middag veel drukker?

Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer laat het in de onderstaande grafiek goed zien. Op een paar weken in het jaar na, is het in de avond vele malen drukker op de weg. Nu werkt niet iedereen acht uur op een dag (sommige werken minder of meer), maar zelfs met dat in het achterhoofd zijn de verschillen gevoelsmatig te groot. Het antwoord ligt dan ook niet bij het werkverkeer.

Waarom de avondspits drukker is dan de ochtendspits

Aan TopGear legt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer uit: ‘De avondspits is meestal drukker dan de ochtendspits, dat komt doordat in de avondspits veel meer motieven zitten. Het overgrote deel van het verkeer in de ochtendspits is zakelijk woon-werkverkeer, terwijl dit zich in de avondspits mengt met meer recreatief verkeer.’

De woordvoerder gaat verder: ‘Denk aan het heen en weer brengen van kinderen naar sport, muziekles enzovoorts. Maar ook mensen die onderweg zijn naar een etentje, afspraak, evenement en ga zo door. Deze motieven kom je in de ochtendspits veel minder tegen.’

Een onderzoek uit 2016 van het CBS bevestigt dit. Van al het verkeer in de ochtend was 46 procent toen onderweg naar het werk. In de avond was slechts 31 procent van het werk afkomstig. In de avond was 7 procent onderweg voor onderwijs, 33 procent voor winkelen of andere diensten en de rest was onderweg om ‘sociaal-recreatieve redenen’.

In de ochtend zijn er zelfs meer mensen onderweg naar het werk

In de ochtend is maar liefst 31 procent onderweg voor het onderwijs, maar 17 procent gaat winkelen en 7 procent staat vroeg op om sociaal of recreatief bezig te zijn. Destijds waren er bijna 1,5 miljoen meer verplaatsingen in de avond dan in de ochtend. In de ochtend zijn er dus zelfs nog méér mensen onderweg naar hun werk, maar omdat er weinig mensen koffie gaan drinken of winkelen, is het rustiger.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie