Objecten die je dagelijks gebruikt, hebben de neiging om vrij ranzig te zijn. Denk aan je telefoon, dat Spa-flesje van een paar maanden oud, je wc-bril en het stuur van je auto. Vrij logisch ook, maar gelukkig zijn het in veel gevallen je eigen bacteriën en je zult niet heel snel ziek worden van je stuur. Lik er voor de zekerheid maar niet aan.

Dat het dan uitgerekend een autoverhuurbedrijf is dat een onderzoek naar buiten brengt over de smerigheid van het autostuur, mag je op z’n minst opmerkelijk noemen. Alsof bioscoopketen Pathé een onderzoek publiceert dat popcorn een broednest is van de E. coli-bacterie. Je weet wel: de dürum-, eh, poepbacterie.

CarRentals.com zegt als het ware: ‘Hé, dat ding dat je van ons huurt? Ultiem goor. Veel plezier.’ Hoe dan ook: uit een onderzoek onder 1.000 bestuurders blijkt dat 32 procent van de mensen het interieur van zijn of haar auto slechts één keer per jaar schoonmaakt, en 12 procent doet dat letterlijk nooit. Het bedrijf beweert wel dat huurauto’s drie keer schoner zijn dan deelauto’s.

Meer bacteriën op autostuur dan wc-bril

Gemiddeld leven er 700 soorten bacteriën in een auto. De KVE-waarde – kolonievormende eenheden, wat duidt op het gemiddelde kiemgetal per vierkante centimeter – bedraagt voor een autostuur 629. Dat betekent dat er dus gemiddeld 629 bacteriekiemen op een stukje van 1 bij 1 centimeter zitten. Dat is ruim zes keer meer dan je telefoon, waarvoor een KVE-waarde van 100 geldt.

Voor je schakelpook en deurgreep zijn de waarden respectievelijk 115 en 256. Je stuur is zelfs vier keer smeriger dan de wc-bril van een openbaar (!) toilet, waar per vierkante centimeter zo’n 172 koloniën ontkiemen. De knop in een openbare lift telt gemiddeld 313 KVE. Met alleen je stuur ontsmetten ga je het helaas niet redden.

Eén ding is nog veel smeriger

Als je nou denkt: jemig wat smerig, stop dan hier alvast met lezen. De KVE van het vulpistool van de benzinepomp kan oplopen op tot 2 miljoen. Ergens wel logisch, want dat zijn allemaal mensen die eerst hun stuur hebben aangemaakt. En als ze uit de file komen, waarschijnlijk ook het binnenste van hun neus. Geniet van je volgende tankbeurt.

Dit artikel was oorspronkelijk in 2019 geplaatst. We hebben het bericht geactualiseerd en herplaatst.

BMW X1 PHEV

BMW-rijders dragen graag lingerie – ook de mannen

Nog zo’n lekker onderbroekje, eh, onderzoekje

Reacties

 • Harry heeft op 29 oktober 2022 geschreven:

  Dűrűm is een tarwesoort . Ik zou niet weten in welk opzicht dat stigmatiserende zou kunnen zijn. Vermoedelijk wordt in de ‘ grap’ verwezen naar Dőner, waar in de kebab destijds Ecoli werd gevonden.

  Reageer
 • Alias heeft op 28 oktober 2022 geschreven:

  De ‘Dürüm-ehhh… e-coli bacterie’ opmerking snap ik niet.
  Als dit in mijn verkeerde keelgat schiet, zou ik het stigmatiserend kunnen vinden.
  Als jullie het mij nog uit zouden willen leggen, dan graag.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)