Objecten die je dagelijks gebruikt, hebben de neiging om vrij ranzig te zijn. Denk aan je telefoon, dat Spa-flesje van een paar maanden oud, je wc-bril en het stuur van je auto. Vrij logisch ook, maar gelukkig zijn het allemaal je eigen bacteriën en zul je niet heel snel ziek worden van je stuur.

Dat het dan uitgerekend een autoverhuurbedrijf is dat een onderzoek naar buiten brengt over de smerigheid van het autostuur, mag je op z’n minst opmerkelijk noemen. Alsof bioscoopketen Pathé een onderzoek publiceert dat popcorn een broednest is van de E. coli-bacterie. Je weet wel: de dürum-, eh, poepbacterie.

CarRentals.com zegt als het ware: ‘Hé, dat ding dat je van ons huurt? Ultiem goor. Veel plezier.’ Hoe dan ook: uit een onderzoek onder 1.000 bestuurders blijkt dat 32 procent van de mensen het interieur van zijn of haar auto slechts één keer per jaar schoonmaakt, en 12 procent doet dat letterlijk nooit. Het bedrijf beweert wel dat huurauto’s drie keer schoner zijn dan deelauto’s.

Meer bacteriën op autostuur dan wc-bril

Gemiddeld leven er 700 soorten bacteriën in een auto. De KVE-waarde – kolonievormende eenheden, wat duidt op het gemiddelde kiemgetal per vierkante centimeter – bedraagt voor een autostuur 629. Dat betekent dat er dus gemiddeld 629 bacteriekiemen op een stukje van 1 bij 1 centimeter zitten. Dat is ruim zes keer meer dan je telefoon, waarvoor een KVE-waarde van 100 geldt. Voor je schakelpook en deurgreep zijn de waarden respectievelijk 115 en 256.

Je stuur is zelfs vier keer smeriger dan de wc-bril van een openbaar (!) toilet, waar per vierkante centimeter zo’n 172 koloniën ontkiemen. De knop in een openbare lift telt gemiddeld 313 KVE. Met alleen je stuur ontsmetten ga je het helaas niet redden. De KVE van het vulpistool van de benzinepomp kan oplopen op tot 2 miljoen.

BMW X1 PHEV

BMW-rijders dragen graag lingerie – ook de mannen

Nog zo’n lekker onderzoekje

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie