Bentleys zijn doorgaans heel erg duur. Niet alleen omdat het sowieso dure auto’s zijn, want in Nederland moet je ook nog veel BPM betalen vanwege de hoge uitstoot. De BPM wordt geheven over de CO2-uitstoot en met dikke V8- en W12-motoren was deze altijd heel erg hoog. Dat maakt deze modellen gunstiger voor Nederland. Want Bentley heeft nu plug-in hybrides. En om het nog aantrekkelijker te maken, zijn er nu nieuwe instappers. Dit zijn de Bentley Continental GT, GTC en Flying Spur.

Er was toch al een Bentley Continental GT met hybride aandrijving? Dat klopt helemaal. Dat was de ‘Speed’. Dit is de sportievere topversie. Voor nu hebben we de instappers van de range. Nu klinkt het een beetje oneerbiedig, alsof je met een Groupon-actie gaat eten bij een sterrenzaak. Maar er zit logica achter. Sterker nog, er zijn meerdere redenen waarom deze Bentleys eigenlijk de versie zijn die je moet hebben. Die gaan we uiteraard even voor je toelichten.

Techniek van de Bentley instapmodellen

We beginnen even met de techniek, want dat is een van de onderscheidende factoren. De instapversies zijn iets minder krachtig dan de Speed: de V8-hybride combinatie levert nu maximaal 680 pk, in plaats van 780 pk. Maar wacht even: 680 pk is alsnog krankzinnig veel. Dat is net zoiets als tien borreltjes per dag drinken en jezelf een standaarddrinker noemen. Mocht je het niet veel vinden, nou, dan ben je knap ver heen. Het koppel is 930 Nm. De prestaties zijn dan ook nog altijd meer dan puik.

Bentley Azure modellen naast elkaar

Van 0-100 km/u sprinten is namelijk in slechts 3,7 seconden achter de rug in de Continental GT. De cabrio doet er 3,9 seconden over, net als de Flying Spur-sedan. Het is een hybride, dus er is ook een elektrische component: het accupakket is 25,9 kWh groot. Daarmee kun je ongeveer 80 kilometer geheel elektrisch rijden. Mochten de specificaties van de Bentley instapmodellen je bekend voorkomen: de Porsche Panamera Turbo E-Hybrid heeft exact dezelfde aandrijflijn (en staat ook op hetzelfde platform).

Ze zien er ook chiquer uit

In het persbericht staat er niets over de topsnelheid, maar reken maar dat ze minimaal 300 km/u halen. Het is dus echt meer dan snel genoeg. Belangrijker is dat je nu niet meer vastzit aan de sportieve aankleding van de ‘Speed’. Er is nu een basisversie zonder naam (die ze gek genoeg niet BZN noemen, vraag maar aan je ouders om het grapje uit te leggen) en een Azure. Dat was vroeger de benaming voor een cabrio van Bentley, maar nu een uitrustingsniveau dat het accent op luxe en elegantie legt.

Lees ook: Opmerkelijk: Bentley wil juist niet veel auto’s verkopen (maar wat dan wel?)

Je kan de Azure-modellen herkennen aan de verticale spijlen in de grille en het vele gebruik van chroom en aluminium. Je kan overigens wel weer een ‘Blackline Specification’-pakket selecteren waardoor het weer zwart wordt. Maar bestel dat niet, het gebrek aan bicolor velgen, zwarte lijstjes en andere faux-sportieve accenten is juist de charme. Over bestellen gesproken: dat kan meteen vanaf 210.000 euro, maar dat is nog zonder Nederlandse belastingen.

Bentley instapmodellen het kort:

  • Nieuwe instapreeks van Bentley voor de Continental GT, Continental GTC en Flying Spur
  • Combinatie van V8 en elektromotor: 680 pk en 930 Nm
  • Exact dezelfde aandrijflijn als de Porsche Panamera Turbo E-Hybrid
  • Azure-modellen: extra luxe en chique aankleding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *