Gemiddeld schreef de Nederlandse politie vorig jaar bijna 15.000 boetes per dag uit bij een staandehouding. Over het hele jaar gezien is dat een stijging van bijna 130.000 bekeuringen ten opzichte van het jaar ervoor. Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen onderdeel wordt van die statistiek? Oftewel, wat is de beste manier om onder een boete uit te komen? Moet je het keihard op een liegen zetten, of juist smeken om vergiffenis?

In de VS schakelde Carinsurance.com onderzoeksbureau Op4G in om uit te zoeken wat de beste manier is om onder een boete uit te komen. Van de 1.000 Amerikaanse ondervraagden gaf 31 procent toe dat ze logen om een snelheidsboete te ontlopen. Het meestgebruikte excuus is volhouden dat ze niet wisten dat ze te hard reden. Volgens het onderzoek is dat de succesvolste leugen, die werkte 32 procent van de tijd. Zeggen dat je te laat bent voor werk, zou in 20 procent van de gevallen zorgen voor geen boete.

Van de ondervraagden zegt 21 procent te vragen om een waarschuwing in plaats van een boete voor snelheid. Dit zou 41 procent van de keren gewerkt hebben. Grappig genoeg is de kans kleiner als je eerst je excuses maakt en dan om een waarschuwing vraagt, slechts 11 procent kwam toen onder een boete uit. Eerst liegen en dán om een waarschuwing vragen, zorgt maar voor 22 procent slagingspercentage. De conclusie is dus: wees eerlijk, en vraag vooral om een waarschuwing.

Foto: Volkswagen Touareg VRT, door Frans Berkelaar

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear