Als je een beetje het nieuws rondom de synthetische brandstoffen hebt gevolgd, dan weet je dat Porsche momenteel een fabriek proef laat draaien in Zuid-Amerika. Maar Chili is niet alleen een gerecht dat wordt verpest door bruine bonen, het is ook nog eens een eindje weg. Dit tankstation is een heel stuk dichterbij en daar kun je binnenkort al eFuels halen voor jouw eigen benzineauto.

Want natuurlijk is Porsche niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van eFuels. Zo is er ook nog het Duitse P1 Fuels, dat nu al CO2-neutrale brandstof levert aan het World Rally Championship en het FIA Karint Championship. Dit bedrijf opent binnen twee maanden het eerste tankstation waar je eFuels kan tanken in Berlijn. Later komen er nog andere tankstations bij.

Kan ik eFuels tanken met mijn auto?

Voor de synthetische brandstoffen zijn in principe géén aanpassingen nodig aan de auto. P1 Fuels laat aan TopGear weten dat ze zelfs een auto uit 1903 zonder problemen op hun synthetische peut hebben laten draaien. Er zit geen ethanol in de brandstof en ze kunnen het leveren met de meeste octaangetallen. Dus niet alleen Euro 95, maar ook 98 of zelfs Euro 102. Leuk voor oldtimers dus.

Zomaar een oldtimer die ook op de peut kan lopen | Foto: © P1 Fuels

Wat kost het?

Het is voorlopig nog niet de moeite waard om een stuk om te rijden voor de brandstoffen. Het eerste tankstation in Berlijn zal eFuels aanbieden voor zo’n 5 euro per liter. Het bedrijf vertelt ons dat ze verwachten dat ze de prijs binnen 3 jaar al naar de 2 euro per liter kunnen krijgen. Dat zijn al betere cijfertjes dan de Duitse instantie PIK schatte.

Hoe groen zijn eFuels?

P1 Fuels zegt dat ze voor 90 procent groene energie gebruiken voor de productie van de synthetische brandstoffen. De lokale uitstoot zal trouwens min of meer gelijk zijn aan reguliere benzine, maar de peut is gemaakt van CO2 die eerder uit de lucht is gehaald. Uiteindelijk (als er 100 procent groene energie wordt gebruikt) zal de brandstof dus CO2-neutraal zijn.

Reacties

 • Jan heeft op 4 april 2023 geschreven:

  Altijd leuk als er een alternatief komt nadat velen een dure onnodige EV heeft aangeschaft met de nodige extra uitgaven.
  Zo blijft het geld rollen en de overheid lacht zich te barsten.

  Reageer
 • Chris heeft op 4 april 2023 geschreven:

  Ik hoop dat ze daarmee opschieten, want die batterij auto’s vind ik weinig tot niets aan en ik heb geen zin steeds uren te moeten opladen.

  Reageer
 • Rm heeft op 3 april 2023 geschreven:

  Nu maar hopen dat we ice autos kunnen blijven rijden.
  Dit zou een ev onnodig maken

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear