Heel even – een paar jaar geleden – leek het erop dat diesel vat kreeg op de Amerikaanse markt. Vooral de Duitse merken wisten het een en ander aan dieselspul te verkopen, maar die opmars werd niet veel later vakkundig de grond in gedrukt door een niet nader te noemen schandaal. En hoewel er relatief weinig personenauto’s op diesel rijden in de VS, blijft het een belangrijke brandstof.

In Amerika rijden veel vrachtwagens op diesel, maar ook wordt het gebruikt voor generatoren of verwarming. De directeur van het Amerikaanse National Economic Council vertelt aan Bloomberg dat de dieselvoorraden in Amerika momenteel ‘onacceptabel laag’ zijn. Als ze niets bij produceren, dan valt de laatste druppel diesel over 25 dagen uit het vulpistool.

Waarom is de diesel bijna op in Amerika?

De oorzaak van het dieseltekort in de VS ligt enerzijds bij de oorlog in Oekraïne en het feit dat veel raffinaderijen momenteel niet op volle productie draaien vanwege gepland onderhoud. Ook is de vraag momenteel hoog omdat mensen de verwarming opstoken en omdat er weer veel vervoerd wordt door vrachtwagens.

Ze krijgen diesel van Europa

De dieselprijs is sinds vorig jaar met 50 procent gestegen, zo meldt Bloomberg. De prijs per liter zit daar nu omgerekend ongeveer op 1,40 euro per liter. Momenteel zijn er twee schepen met zo’n 1 miljoen vaten diesel naar New York onderweg om de reserves bij te vullen. Deze vaten waren eigenlijk onderweg naar Europa, want hier hebben we natuurlijk meer dan genoeg. Kuch.

Reacties

  • Reintje heeft op 27 oktober 2022 geschreven:

    Nou de grootste oorzaak is die debiel joe biden die de olie en gas industrie dwars zit waar hij ook maar kan.
    oorlog mijn reet. Er kwam nooit diesel uit die regio. En we hebben wel nog genoeg benzine? Biden zit de hele industrie dwars en die zijn nu bang om meer te investeren. REsultaat: rafinaderijen die sluiten, minder olie bronnen, enz….

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear