Nee, dit is niet een van de oplichterspraktijken van meneer Wurmhout uit Matilda, waarin de malafide autoverkoper zaagsel in de motoren van tweedehandsauto’s gooit. Een Nederlands en een Zweeds bedrijf willen echt jouw auto laten draaien op zaagsel.

Het bedrijf TechnipFMC gaat samen met het Nederlandse bedrijf BTG-BTL uit Twente een fabriek beginnen in Zweden waar zaagsel en houtsnippers worden omgezet in bio-olie. De techniek hierachter is ontwikkeld door het Twentse bedrijf, dat momenteel in Hengelo een proeffabriek runt.

Dit wordt de eerste fabriek ter wereld waar deze ‘groene brandstof’ wordt geproduceerd. De fabriek gaat per jaar zo’n 35.000 tot 40.000 ton houtafval omzetten in bio-olie. De techniek die het bedrijf hiervoor gebruikt heet pyrolyse. Na de pyrolyse verwerken ze de olie in een raffinaderij. Op deze brandstof kunnen maar liefst 15.000 gezinsauto’s per jaar rijden.

In de raffinaderij mengen ze de biobrandstof met andere vormen van olie, zowel bio als fossiel, waardoor er benzine en diesel ontstaat die voor een groot deel uit duurzame olie bestaat. Hierdoor voldoet de brandstof aan de de Europese richtlijn RED II. Deze richtlijn geeft aan dat benzine in 2020 voor een deel moet bestaan uit hernieuwbare energie.

Bio-olie uit zaagsel is een aanvulling op het elektrisch rijden

Gerhard Muggen, directeur van BTG-BTL, ziet deze olieproductie als een aanvulling op de verdere ontwikkeling van het elektrisch rijden. ‘Dat is ook belangrijk, maar er zijn nog steeds vloeibare brandstoffen nodig voor de lange afstand, en voor vrachtwagens en vliegtuigen. En voor het gebruik van elektrische auto’s is een hele infrastructuur met laadpalen nodig.’

De bouw van de fabriek begint dit jaar en de opening vindt plaats in 2021. In de toekomst gaan BTG-BTL en TechnipFMC nog drie extra fabrieken bouwen. ‘Die order is al binnen, maar we weten nog niet wanneer de andere fabrieken zullen openen. Het duurt waarschijnlijk geen jaren, de interesse in de nieuwe bio-olie neemt toe,’ vertelt hij in het persbericht van BTG-BTL.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)