De meest voor de hand liggende samenwerking zou een Aston Martini zijn. Zeker nu Martini niet langer Williams sponsort en Aston Martin een eigen F1-team krijgt. Voor nu gaat het Engelse automerk een andere samenwerking aan. Aankomende herfst kun je genieten van een glaasje van de exclusieve whisky Black Bowmore DB5 1964. Aston Martin noemt het trotst de eerste samenwerking met Bowmore, en er zullen er nog meer volgen in de toekomst.

Bowmore is een Schotse distilleerderij van het eilandje Islay, de plek waar de lekkerste (vooral rokerige) whisky’s vandaan komen. Al 240 jaar maken ze daar het caramelkleurige goedje. Voor zowel Bowmore en Aston Martin is 1964 een significant jaar. In dat jaar stapte de whiskymaker van het Schotse eilandje Islay over op nieuwe ketels die met stoom werden verhit in plaats van kool. De eerste lading whisky die op deze moderne manier werd gebrouwen, heet Black Bowmore.

Black Bowmore is zeldzaam

Sinds 1993 vulde Bowmore slechts 6.000 flessen met de speciale whisky in vijf bottelingen. De Black Bowmore DB5 1964 is dus de zesde keer dat het vat opengaat voor een lading flessen. Ambachtslieden van Glasstorm, een bedrijfje in noord-oosten van Schotland, maken de fles met de hand. Liefhebbers zouden rijp exotisch fruit ruiken, samen met lichte tabaksrook, zwarte kers en aromatische sinaasappelschil. De smaak is een combinatie van mango, passiefruit, acaciahoning, koffie en tabaksrook.

Black Bowmore DB5 1964 eert James Bond

Voor Aston Martin was 1964 het jaar dat de DB5 zijn sterrenstatus kreeg. De auto was al een jaartje te krijgen, maar dit was het jaar waarin James Bond in de auto stapte in Goldfinger. Het zou perfect zijn als de jonge Sean Connery in de film nipte aan een Bowmore, maar dat is helaas niet het geval. James Bond drinkt naast zijn Martini wel met enige regelmaat bourbon, het Amerikaanse neefje van whisky. Eindbazin M drinkt in de films graag whisky van Talisker.

Persoonlijk vinden wij het onze maatschappelijke plicht om deze whisky te proeven en verslag uit te brengen aan jullie, de lezers. Maar aangezien er slechts 27 flessen met Black Bowmore DB5 1964 gevuld zullen worden, gokken we dat Aston Martin en Bowmore bereid zijn het risico te nemen om een product uit te brengen zonder review. De prijs per fles is 50.000 pond, zo’n 55.000 euro. De fles komt in een mooie doos met een naslagwerk. Mag ook wel voor die prijs.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear