Is er ooit een BMW 1-serie geweest die er echt goed uitzag? Bruut, dat zeker, maar mooi was de 1 naar onze bescheiden mening nooit. Het origineel kreeg niet voor niets de bijnaam 'hangbuikzwijntje', en de laatste generatie keek uit zijn koplampen alsof een pestkop op het schoolplein z'n broodtrommeltje had afgepakt. BMW had genoeg van de kritiek en ging aan het werk.

Dit is de gefacelifte 1-serie, vanaf eind maart te krijgen en volgende maand al te bestellen. Hij kreeg een ingrijpend gewijzigde voorkant mee met een nieuwe grille en gestrekte koplampen (optioneel full-led), die meer in de pas lopen met bijvoorbeeld de 3-serie. Aan de achterkant kwam er standaard led-verlichting in minder anonieme licht-units. Door deze ogenschijnlijk simpele aanpassingen heeft de 1 plots een begeerlijk uiterlijk gekregen.

Ook in het interieur vonden een paar wijzigingen plaats, vooral met betrekking tot afwerking en ergonomie. De standaarduitrusting werd iets opgekrikt met onder andere automatische airco, een regensensor en een 6,5-inch scherm. Groter nieuws is er – hoe kan het ook anders – op het vlak van de techniek. Nieuwe motoren vonden hun weg naar de 1-serie, met als gevolg vier versies met 20 procent bijtelling: de 120d en 118d viercilinders en de 116d en 116d EfficientDynamics driecilinders (116 pk, 3,4 l/100 km, 89 g/km CO2 voor de laatste). Verder zijn er uitgebreidere assistentiesystemen, is de nieuwste achttraps automaat te bestellen en kreeg de toch al behoorlijk snelle M135i iets meer pk's: hij heeft er nu 326.

Eindelijk een 1-serie die er net zo smakelijk uitziet als ie rijdt; da's nog eens een goed begin van het nieuwe jaar, BMW.

Reacties

Meer van TopGear