Na het zien van de nieuwe BMW M3 Touring trek gekregen in nét wat vlottere praktische bruikbaarheid? Dat snappen we heel goed. Maar 140.000 euro is misschien wat gortig. Gelukkig zijn er genoeg opties voor snelle stationwagens die je al koopt voor minder dan 30.000 euro – ongeveer wat je uitgeeft aan een paar leuke opties bij de BMW M3 Touring.

Check hieronder wat andere Duitse alternatieven – of in ieder geval alternatieven met Duitse techniek. Ook vertellen we je waar je op moet letten, want in dit segment lopen de prijzen voor onderhoud vaak ook snel op. Welke van de onderstaande snelle stationwagens kies jij?

Alpina B3/D3 Touring

Alpine B3/D3 Touring schuin voor

Wat betaal je? € 10-20k

De E9x-serie B3 (benzine) en D3 (diesel) was een fabuleus subtiele en toch razendsnelle tweeling, die een wat doordachter alternatief vormde voor de hoogtoerige V8 van de toenmalige M3. Helaas zijn ze steeds moeilijker te vinden. Meer zin in het huidige spul? Ga dan voor de sterkste Alpina ooit, de Alpina B5 GT. Neem dan wel een grotere zak geld mee.

Waar moet je op letten?

De gebruikelijke duiveltjes in de BMW N54-motor, oververmoeide motoren die in hun leven te veel korte stadsritjes hebben moeten doen, en de prachtige, typerende veelspaaks wielen van Alpina zijn nogal gevoelig voor deuken door diepliggende putdeksels of gaten in de weg.

Audi RS 4 Avant

Audi RS4 Avant rijdend schuin achter

Wat betaal je? € 20-30k

Het begin van dit millennium was een bloeiperiode voor snelle Audi’s. De RS 6 boorde het ‘biturbo V8 met vierwielaandrijving’-recept aan dat nu door zo’n beetje alle supersedans en hun soortgenoten wordt gebruikt, de R8 herschreef de hele handleiding Supercars voor Beginners en we werden getrakteerd op wat waarschijnlijk de best rijdende vierdeurs Audi aller tijden is: de tweede-generatie RS 4.

Zijn zeldzame voorganger uit de late jaren ’90 maakte gebruik van V6-turbopower, maar de B7 RS 4 zette een V8 zonder geforceerde beademing in, die 420 pk naar alle vier de wielen stuurde. Uiteraard. Hier geen S-tronic-flippers achter het stuur, alleen een absoluut verrukkelijke handbak. Dit totaalpakket van weggedrag, snelheid, herrie en kwaliteit culmineert in een van de beste stationwagens aller tijden.

Waar moet je op letten?

Dieven. RS 4’s zijn zeldzaam, begeerlijk, en gespuis zal zelfs pogingen doen zich over de fraaie lichtmetalen velgen of Recaro-kuipstoelen te ontfermen. De verzekeringspremie zal dan ook aardig pittig zijn, dus zorg ervoor dat de hond die je vervoert over onberispelijke waakkwaliteiten beschikt.

Seat Leon Cupra ST 300

Seat Leon Cupra ST 300 met fiets op het dak schuin voor

Wat betaal je? € 20-30k

Snelle Seats werden nooit beter dan deze Golf R in supermarkt-huismerkverpakking. De specs verbaasden dan ook geenszins: een 2,0-liter viercilinder met turbo, 300 pk, een DSG-bak die er als een mitrailleur tegenaan gaat en vierwielaandrijving. Maar je weet: sommige auto’s zijn op de een of andere raadselachtige manier méér dan de som van hun delen, en deze Cupra was zo’n geval.

Een ongewoon peperig geheel, frisser dan de wat humorloze Golf, en zeker met het als optie verkrijgbare tuningpakket van Abt in staat tot reuzendodende snelheden. Hij was er ook als drie- of vijfdeurs hatch, maar het sleeper-karakter van de stationwagen zorgt wat ons betreft juist voor wat extra aantrekkingskracht.

Waar moet je op letten?

Pas op voor zelfs maar een spoortje van een slippende koppeling bij de DSG-bak – dan heeft de vorige eigenaar de launchcontrol te enthousiast gebruikt. Vraag ook of de waterpomp is vervangen; sommige Cupra’s hadden last van verstopping door het spul dat roest moest voorkomen.

Mercedes CLS 63 AMG Shooting Brake

Mercedes CLS 63 AMG Shooting Brake rijdend zijkant

Wat betaal je? € 25-45k

Dit was een van de laatste pogingen tot verweer tegen de onverbiddelijke opkomst van de SUV: Mercedes dat een stationwagenachterkant plakte op het verleidelijkere (en minder ruime) zusje van de E-klasse, de CLS.

Hoewel het in feite een echte -vijfdeurs is (en strikt genomen dus geen shooting brake), was het resultaat moeiteloos eleganter dan een A6 Avant of 5-serie Touring. Plus: omdat Mercedes het nu eenmaal niet kan laten álles te ver-AMG’en (R 63, iemand?), werd ie ook nog eens leverbaar met twee V8-motoren: eerst het 6,2-liter monster zonder turbo, later met de 5,5-liter biturbo.

Waar moet je op letten?

De motoren zijn in principe onverwoestbaar zolang ze niet overmatig getuned of anderszins misbruikt zijn, maar wees op je hoede voor bonkende versnellingsbakken of -vermoeide kleppenmechanismes bij exemplaren met veel kilometers.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)