Het komt redelijk vaak voor dat auto’s in het echt iets sneller zijn dan in de brochure stond. De opgegeven specificaties moeten haalbaar zijn onder vrijwel alle omstandigheden. Doorgaans zijn de omstandigheden (droog, aangenaam temperatuurtje) iets idealer. Automerken hebben daarnaast liever dat klanten aangenaam verrast worden dan dat ze op het internet boze dingen zetten. Zo blijkt de BMW M4 bijvoorbeeld fors krachtiger te zijn. Maar bij de 5-serie bleek het tegenovergestelde waar. Gelukkig is dat nu opgelost: de BMW M550i is sneller geworden.

De 0-100-tijd van de BMW M550i is volgens de fabriek 3,8 seconden dankzij het vermogen van 530 pk en vierwielaandrijving. Echter kwam het Amerikaanse Car and Driver in een proef onmogelijk aan die tijd. Ze konden de 5-serie niet onder de 4 seconden naar de 100 km/u krijgen. Dat is op zich nog geen ramp, maar met de BMW X5 M50i lukte het wel, terwijl die auto zwaarder is en hetzelfde vermogen heeft. BMW onderzocht de kwestie en concludeerde dat er inderdaad iets niet helemaal goed zat.

BMW M550i fors sneller na software-update

De oorzaak bleek in het ESP te zitten. Het stabiliteitssysteem beteugelde de motor door turbodruk van de V8 weg te halen. Het lijkt erop alsof de auto te veilig stond afgesteld. BMW ontwikkelde een software-update om de teugels iets te laten vieren. Car and Driver ging opnieuw aan de slag en noteerde nu een 0-96 (0-60 mijlen) van 3,5 seconden. Dat is 0,6 seconde sneller naar de 100 km/u dan eerst. Een serieuze verbetering. BMW Nederland meldt aan TopGear Nederland dat de software ook bij Nederlandse BMW’s uit geüpdatet via een over-the-air-update.

Advertentie

Reacties

 • Joost heeft op 10 november 2021 geschreven:

  Beter een fijn dealernetwerk dan ‘over the air’. Gelukkig geeft deze BMW een heerlijke 4,4-liter V8 met heerlijk geluid en kracht te over, ook in koude en zware omstandigheden. Wát een auto.

  Reageer
 • Eddy heeft op 9 november 2021 geschreven:

  Dat is toch mooi van die updates over the air tegenwoordig. Gewoon thuis op je oprit update uploaden en je BMW is de volgende dag sneller😄
  Ben benieuwd of dit ook voor meer 5-series geldt of enkel de M550i?

  • V Tee heeft op 9 november 2021 geschreven:

   Waar staat dat ‘t over the air was? In de aanhef van het artikel staat “dealer”?

   • Loran heeft op 10 november 2021 geschreven:

    In de laatste zin

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie