Het aanhoudende chiptekort dwingt automerken om ingrijpende keuzes te maken. Om de productie van nieuwe modellen toch door te kunnen laten gaan, verwijdert BMW bij een aantal modellen het touchscreen. In plaats daarvan komt er een normaal scherm in het dashboard. Om het scherm te bedienen, moet de iDrive-knop gebruikt worden. BMW bevestigt het nieuws aan het Amerikaanse Edmunds, dat het nieuws oppakte aan de hand van een forumpost op Bimmerfest.

De auto’s die in elkaar worden gezet zonder touchscreen zijn de BMW 3-serie, BMW 4-serie (Coupé, Cabrio en Gran Coupé), de BMW Z4, BMW X5, BMW X6 en BMW X7. De elektrische BMW i4 behoudt wel zijn aanraakscherm. Je herkent de exemplaren zonder touchscreen aan de optiecode 6UY. Amerikaanse klanten krijgen 500 dollar terug bij hun aankoop. Het is niet bekend welke compensatie Nederlandse klanten krijgen.

Collector’s items?

Laten we proberen het positief in te zien, in plaats van alleen te focussen op dat je op een BMW van meer dan een ton geen aanraakscherm hebt en slechts zo’n 500 dollar vergoeding krijgt. Wellicht worden deze BMW’s over een aantal jaar wel ware collector’s items – een echte eenhoorn uit de bijzondere jaren van corona en het chiptekort. Overigens zitten er nog andere voordelen aan, bijvoorbeeld dat het naar ons idee een stuk veiliger is om tijdens het rijden geen touchscreens te gebruiken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear