Nooit je richtingaanwijzer gebruiken leidt tot ongelukken – wie had dat gedacht? Mensen die smullen van dit asociale stereotype waarmee BMW-rijders vervloekt zijn, zullen blij worden van dit onderzoek. Volgens leasemaatschappij Athlon veroorzaken BMW-rijders de meeste ongevallen. Onder de zakelijke rijders, in ieder geval.

De leasemaatschappij deed een onderzoek onder zijn klanten om te kijken met welk automerk de meeste schade wordt gereden. Ze concludeerden ook dat kop-staartbotsingen het meest voorkwamen, als gevolg van bumperkleven. Het tweede meestvoorkomende ongeval is een aanrijding met een dier. Onder zakelijke rijders staat het niet geven van voorrang op de derde plek van oorzaken.

Ongevallen die ook veel voorkwamen, waren van de weg slippen en botsen met voorwerpen (wat eigenlijk de definitie van botsen is, toch?). In de periode van januari tot september van dit jaar was 6 procent van de leasers betrokken bij een ongeval. Het gemiddelde schadebedrag kwam uit op 1.415 euro. Ook afleiding door smartphones speelde een grote rol.

De grootste brokkenpiloten

Een flinke 9,5 procent van de BMW-rijders onder de leasers raakte in de periode januari tot en met september 2019 betrokken bij een ongeval. Niet geheel onverwacht staat Audi op de tweede plaats met 8,6 procent. Skoda (populair in de zakelijke markt) claimt de derde plaats met 7 procent. Mercedes, dat je zou verwachten in het rijtje Duitse merken, staat pas op nummer 6 met 5,9 procent.

In april van dit jaar verrichtte de Bond van Verzekeraars een soortgelijk onderzoek onder een breder publiek. Uit hun onderzoek bleek dat Chevrolet-bestuurders de meeste schade rijden, gevolgd door Suzuki en Mercedes.

Percentage schade per automerk

01. BMW – 9,5%
02. Audi – 8,6%
03. Skoda – 7,0%
04. Volkswagen – 6,3%
05. Volvo – 6,3%
06. Mercedes – 5,9%
07. Ford – 5,7%
08. Toyota – 5,5%
09. Mitsubishi – 5,4%
10. Renault – 4,9%
11. Opel – 4,8%
12. Peugeot – 4,7%
13. Tesla – 3,0%
14. Citroën – 2,3%

Foto’s: De Vries Media

Reacties

  • Peter heeft op 9 oktober 2019 geschreven:

    Volgens mij mag je hier ook lezen dat de VW-groep de grootste brokkenpiloten heeft met een 2e, 3e en 4e plaats en een totaal van bijna 22%.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear