In een land als Nederland, waar het nog wel eens wil regenen, liggen er veel plassen water op de weg. Altijd leuk om daar als fietser of voetganger langs te moeten. Je zou maar net de pech hebben dat er een auto doorheen rijdt wanneer jij in de buurt bent. Vast niet voor iedereen een onbekend fenomeen. In Engeland vinden ze het zo vervelend dat je er een boete voor krijgt, van tussen de 100 en 5.500 euro. Plus drie strafpunten op je rijbewijs. In Japan kom je er nog redelijk goed van af met een boete van 55 euro. Maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Kun je hier een boete krijgen voor het rijden door een plas?

Momenteel staat hierover niets specifieks in de wet vermeld. Maar wat als een politieagent het ziet gebeuren? We stelden de vraag via Instagram: een boete voor het rijden door een plas, wel of niet terecht? De reacties hierop waren redelijk in balans. 47 procent vond een boete hiervoor wel terecht en 53 procent vond het niet terecht. Ook vonden een aantal het in principe wel terecht, maar ze gaven aan dat het te moeilijk te controleren is of er opzet in het spel is. De reacties van de tegenstanders waren over het algemeen wel wat genuanceerder. Voorstanders reageerden met kreten als ‘Yes, let them burn in hell’ of ‘Ja, waarom niet?’.

Boete voor het rijden door een plas

Zelf stelden we ook een lijstje op met voor- en tegenargumenten. De redenen waarom een boete voor het rijden door een plas wel terecht zou kunnen zijn, waren in de minderheid. Het kan eventueel gezien worden als baldadigheid of in een uiterst geval zelfs als vernieling, wat wel een strafbaar feit is. Daarentegen is opzet moeilijk te bewijzen en is het in principe ongevaarlijk – je kunt er niemand mee verwonden. Vervelend zal het altijd blijven, maar of het ooit strafbaar zal worden, is dus maar de vraag.

Wij spraken met Suzanne van de Graaf, woordvoerder van de korpsleiding van de politie. Zij geeft ook aan dat er geen wetsartikel is waardoor het rijden door een plas als strafbaar gezien zou kunnen worden. ‘In principe worden er geen gevaarlijke situaties veroorzaakt, of de bestuurder moet met een erg hoge snelheid door de plas rijden. In dat geval zou de automobilist eerder een boete krijgen voor een te hoge snelheid,’ zegt Van de Graaf.

De conclusie is dus inderdaad dat je in Nederland geen boete zult krijgen voor het rijden door een plas. Als voetganger of fietser toch maar met een grote boog eromheen lopen, dan…

Reacties

  • Guido heeft op 30 januari 2020 geschreven:

    Een rechter heeft een keer geoordeeld dat door een plas water rijden en daarbij een voetganger (heel) nat is geworden, gezien kan worden als een verkeersongeval. Een verkeersongeval wordt gedefinieerd als zijnde een incident in het verkeer waarbij een ander schade is toegebracht. Natte kleding kan als zodanig worden opgevat. Doorrijden zonder te stoppen kan dan gezien worden als een misdrijf.
    Opzet is bij een overtreding niet van belang. Bovendien moet je je als bestuurder in het verkeer altijd zo gedragen, dat je onverwachte dingen toch op tijd ziet en daarnaar kunt handelen.

    Reageer
  • Maarten heeft op 17 november 2019 geschreven:

    De boete moet dan gaan naar de eigenaar van de weg. De plas is gevaarlijk voor het verkeer (aquaplaning) en de beheerder dient dit te corrigeren.

    • Damcor heeft op 22 november 2019 geschreven:

      Helemaal mee eens!!!
      Te belachelijk voor woorden om een boete hiervoor te geven… is gewoon weer een valse reden om te innen voor de staatskas.
      Dit vind ik als het niet expres gedaan word!

      Reageer
    Reageer
  • Menno heeft op 17 november 2019 geschreven:

    Mij laatst ook gebeurd, kwam onder de metro door over een drempel (zebrapad) en direct vol in een plas waar niet al te ver vandaan iemand liep die net was overgestoken. Kan zeggen ik had medelijden met die persoon maar daar zat geen opzet in. Schemer en Te laat in de gaten dat daar een grote plas lag.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear