Helaas is het menselijk brein niet voorzien van een denkbeeldige liniaal. Daardoor overschatten we wel eens de lengte van onze auto’s. Wanneer een voorwerp als een naaldboom die nog versierd moet worden of een gloednieuwe hoekbank net te lang is, zul je met een oplossing moeten komen. Dat stukje rijden met de klep open, dat kan wel, toch? Kun je eigenlijk een boete krijgen voor het rijden met de achterklep open?

We legden deze vraag voor aan de ANWB. Het korte antwoord op de vraag is, nee: ‘Rijden met een geopende achterklep – of ruit van de achterklep – is wettelijk niet verboden. Er is geen wetsartikel dat daarover gaat of dat expliciet omschrijft’, zegt de woordvoerder. Er is wel een aantal regels met betrekking tot de lading je die bij hebt.

Lading mag één meter uitsteken

‘De lading mag wettelijk maximaal een meter achter de auto uitsteken. Een agent zal je niet snel aanspreken als de top van een gesealde Nordmann een stukje achter uit de auto steekt. Bij meer dan een meter kun je wel boete krijgen’, zegt de ANWB. Steekt je lading tussen de 1 en 1,75 meter uit? Dan is de boete 160 euro. Gebruik je nog meer ruimte? Dan stijgt de boete naar 240 euro.

Ford Mustang Hennessey rijdend zijkant met een kerstboom op het dak en The Grinch achter het stuur

Of bind je kerstboom op het dak, zoals The Grinch hier doet | Foto: © Hennessey

Verder moet de lading goed vastgezet zijn met spanbanden. ‘Los in de kofferbak of met elastisch of ander ongeschikt bevestigingsmateriaal vervoeren is geen optie’, zegt de woordvoerder. De manier waarop de man in de foto boven aan dit artikel zijn spullen vervoert, kan hier dus niet door de beugel. Daarnaast zijn er nog meer situaties waardoor je op de bon geslingerd kunt worden.

Meer situaties voor een boete voor het rijden met een open achterklep

Je kunt bekeurd worden wanneer je jezelf of andere weggebruikers in gevaar brengt. ‘De politie kan bijvoorbeeld bekeuren als een auto rondrijdt met een lading die voor andere weggebruikers (denk ook aan motorrijders) extra letsel kunnen opleveren in geval van een aanrijding.’ De politie spreekt dan van gevaarzetting, net als wanneer je met een afgekeurde spoiler of gebarsten buitenspiegel rondrijdt. Hierbij varieert het boetebedrag. Zo is er een voorbeeld waarbij de boete 227 euro bedroeg en een andere situatie waarbij de schuldige 1.000 euro moest aftikken.

Wil je een boete voor het rijden met een open achterklep voorkomen? Huur dan gewoon een busje of een aanhanger, adviseert de woordvoerder. ‘Dat kan wat tientjes kosten, maar je koopt daarmee ook elk risico af.’

En de ANWB heeft nog een tip. ‘Een auto die op fossiele brandstof rijdt, stoot schadelijk uitlaatgas uit. Met een open achterklep worden uitlaatgassen het interieur in gezogen. Zet de ventilatiestand op maximaal en zet een raam een stukje open voor enigszins behoud van de luchtkwaliteit in de auto.’ Wel zo fris voor de inzittenden – en de naaldboom.   

Reacties

  • A. Dokter a-dokter@home.nl heeft op 22 november 2023 geschreven:

    Steekt
    de lading aan achterzijde meer uit dan 1 meter dan moet een bord (diagonaal gestreept oranje) bord aan de uiteinde van de lading worden bevestigd. Een rode doek is verboden.

    Reageer
  • A. Dokter a-dokter@home.nl heeft op 22 november 2023 geschreven:

    Steelt de lading aan achterzijde meer uit dan 1 meter dan moet een bord (diagonaal gestreept oranje) bord aan de uiteinde van de lading worden bevestigd. Een rode doek is verboden.

    Reageer
  • Ikke heeft op 16 oktober 2023 geschreven:

    De kentekenplaat moet ook zichtbaar blijven weet ik uit ervaring. Als deze dus op de klep zit en die staat omhoog, riskeer je een boete.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear