Boete voor walkietalkie tijdens het rijden

Een portofoon gebruiken achter het stuur? Dat mag niet

Foto('s): UnsplashWalkieTalkie achter het stuur
WalkieTalkie achter het stuur

Als bestuurder kun je lichtsignalen geven, toeteren en wild met je handen wuiven. Maar wat als je duidelijk wilt maken aan je vrienden in een andere auto ‘dat ze ‘hier even rustig moeten rijden want er wordt regelmatig geflitst en oh ik moet binnenkort trouwens wel plassen maar niet bij het volgende tankstation want daar zijn de wc’s altijd smerig’?

Als je met meerdere auto’s tegelijk op pad gaat, is het handig om een portofoon of walkietalkie mee te nemen. Of als je een luide auto hebt: een drivey-shouty. Maar de vraag is: mag je een walkietalkie gebruiken tijdens het rijden? Of riskeer je dan een boete, net als wanneer je niet-handsfree belt?

TopGear zocht contact met een woordvoerder van de politie. Na wat uitzoekwerk kunnen ze melden dat het gebruik van een walkietalkie niet is toegestaan tijdens het rijden. Voor het stoplicht trouwens wel. Het valt in dezelfde categorie als het gebruik van een mobiele telefoon, een navigatiesysteem of een tablet.

Als de politie je een walkietalkie of portofoon achter het stuur ziet gebruiken, krijg je dus een boete. Gelukkig zijn er oplossingen; zo mag je een dergelijk apparaat wel bedienen als hij in een houder zit. Ook zijn er voor veel walkietalkies handsfree-setjes te krijgen.

Reacties
  1. Ray zegt op 21 juli 2019 om 19:03:

    Gewoon de bijrijder laten praten. Duhhhhh

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken