Nu de Audi RS 6 uit productie is, heeft de BMW M5 het rijk alleen. De Cadillac CT5-V Blackwing wordt officieel niet in Nederland geleverd, en alle andere concurrenten zijn ermee gestopt. De Jaguar XFR en Maserati Ghibli Trofeo zijn er immers ook niet meer. Net als de Lexus GS F. Normaal gesproken zou je dan uitkomen bij de Mercedes-AMG E 63, maar die is nog in de oven. Tot die tijd kun je terecht bij Brabus – met hun E 700.

De basis is de Mercedes-AMG E 53 – zeg maar de mildere AMG-variant. Brabus gooit er dan een lading peper en andere smaakversterkers bij. Het resultaat: de Brabus E 700. Hij ziet er dikker uit, is een stuk sneller en – uiteraard – kost ietsje meer. Goed nieuws: je kunt de onderdelen bestellen voor zowel de sedan als de stationwagon. Nog beter: je kunt zelf kiezen welke ingrediënten je in je Brabus-recept wil.

Drie keer raden hoeveel vermogen de ‘700’ heeft

We beginnen bij het voor de hand liggende: de naam. De E 53 heeft standaard een 3,0-liter zes-in-lijn met twee turbo’s en een elektromotor, goed voor 476 pk en 560 Nm. Brabus past alleen de ECU aan – of beter: ze voegen hun externe PowerXtra B53-module toe. De originele ECU blijft gewoon zitten. Het resultaat? 700 pk en 660 Nm. De elektromotor (163 pk en 480 Nm) blijft onaangetast.

Brabus E 700 E 53 (W214) grijs (2025) zijkant rechts schuin achter

Dankzij dat extra vermogen sprint de Brabus E 700 in slechts 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u. Deze zin lezen duurt langer. De topsnelheid is begrensd op 280 km/u. De Labradoodles in de achterbak zullen niet weten wat ze overkomt. Niet verkeerd voor een apparaat dat ruim 2.300 kilo weegt – al is dat nog altijd 100 kilo minder dan een BMW M5.

Laat het carbon achterwege op de Brabus E 700

Je kan vervolgens Brabus E 700 voorzien van de nodige opsmuk. Daarbij moet je kijken wat aansluit bij jouw smaak. Brabus heeft de ‘kleuren’ gekozen die de klanten doorgaans kiezen, maar echt mooi kunnen we het niet noemen. Onze tip: laat die carbon frutsels voor wat het is, het is niet functioneel en geen carbon frutseltje is nóg lichter. Bestel de combi, in het Nautic-blauw. Kies dan bij Brabus wel voor de putdekselwielen (Monoblock M), maar dan niet in het zwart. Gepolijst aluminium is dikker.

Lees ook: Brabus C 63 730 heeft 730 pk, maar wel slechts een viercilinder

Die wielen zijn 21 inch groot, dus ongeveer even groot als een zwembadje voor drie volgroeide kleuters. Vervolgens kun je nog het interieur aanpassen met wat logo’s, Brabus-vloermatten en nog wat klein spul. Of je laat het geheel opnieuw bekleden omdat je vindt dat ze bij Mercedes er niets van kunnen. De E 53 kost slechts 115.000 euro, wat de powerkit kost, zegt Brabus nog niet. Reken op 5.000 euro. De wielen zullen het dubbele kosten. Dan nog een setje verlagingsveren erbij en je bent klaar.

Eén reactie op “De nieuwe Brabus E 700 is verrassend voordelig (en lichter dan een M5)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *