Met de brandstofprijzen die maar niet terug willen naar het niveau van vóór de pandemie, grijpen we zo’n beetje iedere maatregel aan om een druppeltje peut te besparen. Zo kun je je auto wat vaker poetsen (ja, echt) of op de recirculatieknop drukken. Een andere maatregel is heel simpel: met je vingertjes van de knop met daarop de hoofdletter ‘A’ met ronde pijltje omheen afblijven. Maar hoeveel bespaar je nu echt met het start/stop-systeem?

Het idee van het start/stop-systeem is simpel. Het hangt een beetje af wat voor auto je hebt (bijvoorbeeld met een handbak of automaat), maar in de basis komt het op volgende neer. Zodra de auto stilstaat of bijna stilstaat, gaat de motor uit. Een motor die niet draait, verbruikt geen brandstof. Door het rempedaal los te laten (automaat) of het koppelingspedaal in te drukken (handbak) schiet de motor weer aan.

Hoeveel brandstof kun je besparen met het start/stop-systeem?

Het tegenargument voor het systeem is dat het starten van een motor meer brandstof kost dan hem stationair laten draaien. Dit is niet onwaar. Het Duitse broertje van de ANWB, de ADAC, stelt als richtlijn dat het start/stop-systeem pas zin als je minimaal 30 seconden stilstaat. Dit zal iets verschillen van motor tot motor. De ene motor is stationair zuiniger of verbruikt meer met starten dan de andere.

Als je het start/stop-systeem goed gebruikt, dan is de auto in het stadsverkeer tot 15 procent zuiniger, zo becijferde de ADAC. Deze besparing is dus vooral van toepassing op het eerste en het laatste deel van je rit, want op de snelweg zul je hem (mits er geen file staat) weinig gebruiken. Maar toch: 15 procent besparing bij de onzuinigste kilometers, is geen kattenpis.

Daarnaast is de besparing afhankelijk van de temperatuur van de motor. ‘Zodra de wijzer voor de koelvloeistoftemperatuur in het midden staat, wil dat zeggen dat de koelvloeistof zo’n 80 tot 90 graden heeft bereikt. Bestuurders kunnen dan de truc gebruiken’, zegt de ADAC tegen Augsburger Algemeine. Je zult merken dat het systeem bij een koude motor vaak ook niet werkt.

Is de temperatuur te laag, dan kan het opnieuw aanzwengelen van de motor juist zorgen voor meer benzineverbruik. Als je veel verbruikers in de auto aanhebt, dan zal het start/stop-systeem vaak ook niet werken. Zonder draaiende motor werkt de dynamo ook niet en je wilt niet dat de auto voor het stoplicht zijn eigen accu leeg trekt.

Reacties

  • Chris heeft op 9 april 2024 geschreven:

    Het heeft zeker wel voordelen bij de aanschaf van een snelle bolide, de CO2 uitstoot gaat omlaag en dus ook de BPM boete.
    Bij de aanschaf van een nieuwe Ferrari California in 2011 scheelde dat mij 25gram CO2 uitstoot en circa 11.000 euro (de zogenaamde HELE uitvoering), daar kun je toch wel wat leuke dingen mee doen….
    En ik moet zeggen dat ik het in een drukke stad best goed vind dat de motor bij stoplichten zich uitschakelt, dat scheelt weer uitlaatgassen en geluid. De vertraging bij het weer gaan rijden is praktisch 0/1 sec. Degenen die zo bang zijn dat hun auto dan te snel slijt, steken waarschijnlijk ook hun richtingaanwijzer niet uit omdat ze bang zijn dat die te snel slijt….Ik heb diverse auto’s met het systeem gereden (en ook in bezit) en eigenlijk nooit problemen daardoor gehad.

    Reageer
  • Bigbro heeft op 8 april 2024 geschreven:

    Er wordt vergeten dat een startmotor sneller slijt wanneer deze vaak wordt gebruikt. Dit betekent sneller vervangen en dus productie van meer startmotoren en dus meer vervuiling.

    • Bert.V. heeft op 8 april 2024 geschreven:

      Klopt niet hoor. Nagevraagd bij mijn (VW) garage. Startmotoren zijn hiervoor aangepast.

      • Dirk M heeft op 9 april 2024 geschreven:

        Die garages gaan dat zeker niet toegeven.Trouwens een batterij van een Startstop is ook duurder.

        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • MeRa heeft op 8 april 2024 geschreven:

    15% besparing? Als een auto 7l/100km verbruikt is dat dus 1,05l besparing per 100km. Bij stationair verbruik van 0,7l/uur is dat dus 1,5uur stationair draaien op 100km rijden. Dan sta je wel heel vaak stil. En dan mag starten nog geen extra brandstof verbruiken. Lijkt me onrealistisch.

    Reageer
  • Jenny2 heeft op 8 april 2024 geschreven:

    Sinds een jaar heb ik een BMW 1-serie met start-stopsysteem. Wat voor mijn besparing uitermate sneu is, is dat mijn auto ook detectie heeft. Dit betekent dat de auto weer aan slaat als de voorganger gaat rijden. Op zich heel handig maar niet met een voorganger die telkens een stukje optrekt. Dit blijkt helaas veel voor te komen, zo heb ik inmiddels ervaren.

    Reageer
  • Paul heeft op 8 april 2024 geschreven:

    En wat met slijtage aan de startmotor en de bijhorende onderdelen die nu constant moeten werken?

    • Peter heeft op 8 april 2024 geschreven:

      Inderdaad, de kosten en arbeid van vervanging tellen we voor het gemak om dit artikel snel te kunnen publiceren maar even niet mee. Ook het wegslepen wanneer het voertuig niet meer wil starten laten we maar achterwege!

      Reageer
    Reageer
  • Jan M3LR heeft op 8 april 2024 geschreven:

    Ik had rond de eeuwwisseling een VW Lupo 3L die had dat toen al. Zalige functie, waarom zou je de motor laten draaien als je stilstaat? Of wil je voor gek staan zoals aan een voetganger oversteekplaats waar er een loper voor het rode licht blijft terplaatse trappelen?

    Reageer
  • Ironic heeft op 7 april 2024 geschreven:

    Distributieketting slijt ook sneller door elke jeer die klappen op de ketting.
    Ik ben er niet gerust op en zet m bij mijn GLC 250d (2016) zelden aan.

    Reageer
  • RichardMCV heeft op 7 april 2024 geschreven:

    Enerzijds bespaar je brandstof, anderzijds zijn er zaken die sneller slijten. Daarbij, bij mijn Dacia lodgy uit 2017 springt de motor automatisch weer aan na ongeveer 45-50 seconden. Er is een nieuwe originele accu aanwezig. Vraag me dus wel af waar de “winst” is….

    • Jenny2 heeft op 8 april 2024 geschreven:

      Is dat misschien voor het comfort? Bij mijn BMW 1-serie gebeurt dat ook als het in de auto te koud of warm dreigt te worden -tenzij ik de ecostand aanzet.

      Reageer
    • NiamLeasen heeft op 7 april 2024 geschreven:

      Sry maar wat doet iemand met een Dacia lodgy op deze website? 🙂 Geen aanval, maar oprechte nieuwsgierigheid

      • Henk Lobeilo heeft op 8 april 2024 geschreven:

        Sorry, maar wat doet iemand met gebrek aan opvoeding en moraal op deze website? Oprecht gemeend: hoepel op, lutser.

        • Dimitri heeft op 8 april 2024 geschreven:

          Wellicht is de meneer met de Dacia slimmer als u

          • Ria Mariën heeft op 8 april 2024 geschreven:

            Conclusie,,, aan of uit bij stadsverkeer ?

          • RichardMCV heeft op 8 april 2024 geschreven:

            Ik voel mij totaal niet aangevallen hoor. Iedereen mag zelf keuzes maken welke auto wordt gereden danwel aangeschaft. Ik zou best wel een nieuwe Audi S8 willen maar gevoelsmatig heb ik geen vrede met de hoge bijdrage aan de overheid; daarnaast schrijft deze auto per jaar een “aantal Dacia’s” af aan waarde.

            Een auto moet voor mij vooral praktisch zijn. Dus niet te duur, niet te zwaar en handig in gebruik. Ik heb al menig rijder van mooie auto’s zien zwoegen op drempels, daar waar ik gewoon door kan rijden gezien de bodemvrijheid.

            Nu weer ontopic: Ik gaf al aan dat na ongeveer 45-50 seconden de motor vanzelf weer gestart werd. Dit gebeurt zowel bij lage als “prettige” temperaturen. Er wordt niet weer automatisch uitgeschakeld.

            De functie mag niet uitgeprogrammeerd worden, want economisch delict. Binnenkort ga ik de functie echter wel omdraaien: Standaard uit en als ik de functie wil gebruiken moet ik deze aanzetten. Nu staat deze functie altijd aan bij het starten en zou ik deze uit moeten zetten.

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • FiftySixChris heeft op 7 april 2024 geschreven:

    Die twijfelachtige 15% besparing is mij de irritatie van de vertraging bij het wegrijden bij het stoplicht of het oversteken van een kruising niet waard. Eerste knop die ik dagelijks indrukte in de auto, was de knop voor het uitschakelen van het start/stop systeem. Gelukkig nu een (mild) hybrid, heb ik hier geen last meer van!

    Reageer
  • Geert heeft op 7 april 2024 geschreven:

    Stop/start systeem werkt met een aangepaste batterij die duurder is dan de gebruikelijke batterij en daar gaat je profijt.

    • FrLW68 heeft op 7 april 2024 geschreven:

      Klopt. Voor mijn 12 jaar oude Ford Focus was ik in 2023 €325 kwijt (gekocht bij de Duitse Ford dealer, vanwege Koniningsdag). Maar sinds ik deze accu heb werkt mijn start/stop voor het eerst!

      Mijn vorige accu kwam uit 2020 en kwam bij mijn eigen Ford dealer vandaan. Die heeft dus geen lang leven gehad, en start/stop werkte niet. Deze was toen ongeveer €200 en dat vond ik al veel.

      Reageer
    Reageer
  • Dirk heeft op 7 april 2024 geschreven:

    Start stopsysteem is slecht voor je motor, accu en startmotor. Bij mijn Volvo bij 140..000 km startmotor vervangen. Bij mijn vorige Volvo’s nooit gehad. 425.000 km en 300.000 km.

    • Edwin heeft op 8 april 2024 geschreven:

      Gewoon uitzetten die onzin dat opgelegd is door die Groene Extreme Onrealisten..
      Je motor na de knoppen draaien omdat Den Haag het oplegde,,denk het niet !

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)