We snappen dat je in Engeland gefrustreerd uit de auto zult stappen – iedereen blijft daar potverdrie maar links plakken op de snelweg. Als er dan ook nog eens iemand asociaal geparkeerd staat, dan snappen we de verleiding om een krachtig geformuleerd briefje onder de ruitenwisser te leggen. Dat kun je in Engeland, maar bijvoorbeeld ook in Australië, maar beter niet doen.

Het achterlaten van een briefje onder de ruitenwisser met parkeeradvies als ‘parkeren is een vak, niet twee vakken’ of ‘zelfs mijn oma kan beter parkeren, en die is al twee jaar dood’, kan je een forse boete opleveren in meerdere landen. Nutteloos ook, want in Engeland en Australië spreken ze helemaal geen Nederlands. En ‘parking is a trade, not two trades’, is niet echt een lekkere vertaling.

Het Australische News.com.au waarschuwt dat het achterlaten van agressieve briefjes een boete kan opleveren van omgerekend 670 euro. De straf zou een ‘respectvolle cultuur op de weg promoten’. Overigens moet je wel op heterdaad betrapt worden om een prent te krijgen, want het lijkt ons niet dat ze je handschrift gaan analyseren.

Boze briefjes zijn smaad

Website Mylondon schrijft dat je door een boos briefje onder de ruitenwisser voor de rechter gesleept kunt worden voor smaad en een boete kunt krijgen. Er is een uitzondering: als je de claims op je briefje kunt bewijzen, dan is het geen smaad. Dit klinkt ons alsof ze een leuk onderwerp hadden bedacht voor een berichtje en daar een wet hebben bij gezocht, maar wij zijn dan ook geen juridisch experts.

Dezelfde Londense website meldt dat je beschuldigd kunt worden voor het beschadigen van een auto als je aan de ruitenwissers zit. Hier zit een bron van waarheid in: tegenwoordig zitten veel ruitenwissers deels onder de motorkap voor de aerodynamica. Als je ze optilt, dan kun je met de ruitenwissers de rand van de motorkap aantikken.

Wanneer je geen boete voor een briefje onder de ruitenwisser krijgt

Als je bij het parkeren een andere auto raakt, is het wel zo netjes om een briefje achter te laten met je gegevens. De smoes dat je bang was om schade te maken als je een briefje onder de ruitenwisser zou doen, daar trapt niemand in. De bovengenoemde boetes zijn hier ook niet van toepassing, omdat het (als het goed is) geen agressieve boodschap is.

Reacties

  • Gradus 46 heeft op 15 oktober 2023 geschreven:

    Komisch is dit bericht wel wegens de eerste regel. ” iedereen blijft daar potverdrie maar links plakken op de snelweg.” Afschuwelijk toch, dat links plakken? Jammer genoeg is de auteur waarschijnlijk nooit in het Verenigd Koninkrijk, laat staan Australië, geweest anders zou hij/zij geweten hebben dat men daar altijd links moet rijden en als je dat niet doet kom je niet ver. Succes verder.

    Reageer
  • GeBak heeft op 29 september 2023 geschreven:

    Ik vind het te gek voor woorden dat iemand die een ander op zijn fouten wijst daarvoor bekeurd wordt

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear