Vroeger was het heel simpel: als jij een rijbewijs had en je auto een kenteken, dan mocht je de Nürburgring op tijdens de publieke dagen. Enige voorwaarde was dat ie harder kon dan 60 km/u en dat ie niet van ellende uit elkaar viel of gekke uitstekende delen had. Maar helaas voor liefhebbers van gekke compilaties, zijn de regels dit jaar veranderd.

In het vernieuwde reglement van Touristenfahrten staat dat een auto minimaal 130 km/u moet kunnen halen om de Nürburgring Nordschleife op te mogen. Hier is niet iedereen blij mee, zo doet een hoteleigenaar in de buurt van de Groene Hel zijn beklag op Facebook dat hij niet meer met zijn oude Fiat 500’tje de baan op mag.

Ook geen busjes meer op de Nürburgring

Nu kunnen de meeste busjes, pick-ups en campers harder rijden dan 130 km/u, maar die mogen ook officieel de baan niet meer op tijdens Touritenfahrten. In het vernieuwde reglement staat dat alles wat niet de ‘dynamische karakteristieken’ heeft van een personenauto, ook verboden is. Ze geven als voorbeeld pick-ups, busjes en campers.

Als we kijken naar de veiligheid snappen we de regels best wel. Er wordt niet rustig aan gedaan op het circuit en als je naar het snelheidsverschil kijkt, zijn de bovengenoemde voertuigen net stilstaande obstakels. Tegenstanders van de nieuwe regels zeggen dat de Nürburgring nu juist aanzet tot hard racen in plaats van verstandig rijden op de Nordschleife.

Overigens zijn er meer dingen verboden tijdens Touristenfahrten die wel gedoogd lijken te worden. Zo mag je officieel niet filmen tijdens je rondje Nürburgring en zijn voertuigen met een uitneembaar stuur (of snap-off stuurtje) ook niet toegestaan. Deze dingen zie je genoeg als je een dagje bij de Nürburgring bent. Misschien heb je op een rustig moment geluk.

Compilatie van gekke dingen (en busjes) op de Nürburgring

Reacties

 • Alessio heeft op 2 mei 2023 geschreven:

  Maar goed ook

  Reageer
 • Chris heeft op 2 mei 2023 geschreven:

  Verkeerde beslissing. Veel bestelbussen racen nu op de snelweg in NL en rijden vaak veel sneller dan personenauto’s, laat ze lekker op de Ring hun aggressie uitleven, misschien komen ze dan tot rust.

  Sabine Schmidt reed overigens de Ring sneller met een Ford bestelbus dan Jeremy Clarkson in een Jaguar personenauto met dieselmotor (zie Topgear films)

  • Rietzeiler heeft op 4 mei 2023 geschreven:

   Volgens mij haalde ze net niet de tijd van Clarkson, maar het was een memorabele uitzending. Uiteindelijk hebben ze die hele bus gestript.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear