De komst van een ID. Buzz California was al bevestigd door Volkswagen, maar het Duitse merk trekt de keutel nog eventjes in. De camperversie van de elektrische bus kampt met een onhandig probleem: hij zou zo zwaar zijn, dat er geen bagage meer mee kan. Geen probleem voor bezoekers van nudistencampings, maar voor andere vakantiegangers niet zo praktisch.

De camperversie van VW ID. Buzz zou leeg al minimaal 3.000 kilo wegen, zo meldt het Duitse Edison. Het maximale toelaatbare gewicht zou dan snel meer dan 3.500 kilo zijn, waardoor mensen met een rijbewijs B er niet in mogen rijden. En zelfs wanneer de regeltjes van het rijbewijs veranderen, zorgt het hoge gewicht voor andere problemen voor de ID. Buzz California.

Meer gewicht zorgt voor minder actieradius. De normale ID. Buzz haalt een actieradius van 400 kilometer met een 77-kWh pakket. Met het extra gewicht en veel snelwegkilometers, zal daar weinig van overblijven. Dan moet je eerste overnachting bijna in Nederland zijn. Er komt een langere versie met een 86-kWh pakket, maar ook daarmee zul je niet ineens honderden kilometers verder mee komen.

Er is een kleine troost: Multivan California

Volkswagen komt wel met een andere California, maar dan op basis van de Multivan. Hiervoor pakt het merk de versie met de lange wielbasis en de plug-in hybride aandrijflijn. Deze krijgt het bekende hefdak voor extra hoofdruimte. Mocht er een laadpaal vrij zijn, kun je met deze bus puur op benzinekracht naar de camping rijden.

De Volkswagen Multivan California gaat volgend jaar in productie. Prijzen zijn nog niet bekend. Wanneer de ontwikkeling van de ID. Buzz California wordt hervat, is nog niet bekend. Overigens kun je wel terecht bij het Nederlandse Ventje voor een omgebouwde Buzz. Deze camperbus heet toepasselijk eVentje. Voor deze Buzz wordt de versie met de korte wielbasis gebruikt.

Advertentie

Reacties

 • Corniche DHC heeft op 16 augustus 2023 geschreven:

  Gewoon een Transit Custom Nugget pakken ipv zo’n gehypet, overgewaardeerd speelgoedautootje…

  • Kees Onman heeft op 22 augustus 2023 geschreven:

   De auteur leeft duidelijk nog in de steentijd. Overnachten omdat de range niet verder rijkt.
   Even een kop koffie en er zit weer 60% bij. Je bent met een sanitaire stop, koffie en een kort praatje zo weer vol.

   Reageer
  • John heeft op 21 augustus 2023 geschreven:

   Dat is een olie autootje?

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie