Engeland is nog een klein aantal traditionele sportwagenmerken rijk. Eén daarvan is zonder twijfel Caterham dat net als ons vaderlandse Donkervoort voortborduurt op het aloude Lotus Seven concept. In totaal zijn er zo’n 12.000 exemplaren gebouwd waarvan er bijna geen één gelijk is.
 
Caterham heeft nu een overeenkomst gesloten met RS Performance, zodat klanten nog meer op hun wenken kunnen worden bediend. Het bedrijf heeft een eigen V8, meteen een uitzonderlijk machientje dat niet groter is dan 2,4 liter. Bijzonder is dat iedere cilinder ademt door vijf kleppen. Het lijkt wel op motorfietstechniek, want de jongens van RS Performance halen er met gemak 400 pk uit en met supercharger meer dan 500 pk! En dat uit een blokje dat slechts 90 kg weegt.
 
De ultralichte carrosserie en een motor met zo’n power vormen een dodelijke combinatie in sommige handen. In Engeland schroomt men niet om een aardig vergelijk te maken. Het komt neer op meer dan 1000 pk per ton gewicht en dat is dubbel zoveel als bij de Bugatti Veyron. Wie nu een exemplaar laat bouwen, kan ‘m over twaalf weken rijden na het afrekenen van ongeveer 170.000 euro nog zonder onze gewraakte BPM. Maar ja, dat is altijd fors goedkoper dan zo’n Bugatti.

Reacties

Meer van TopGear