De Amerikaanse auto-industrie loopt al jaren achter de feiten aan, maar is nu wel een keer haantje de voorste. Een Chevrolet Sequel is sinds dinsdag namelijk de eerste auto met brandstofcel die op één tank waterstof 300 mijl – ruim 480 kilometer – heeft afgelegd.

En dat is toch best een knappe prestatie van General Motors. Vrijwel elk zichzelf respecterend automerk experimenteert al enige tijd met de brandstofcel, maar een van de problemen die tot nu toe niet konden worden opgelost, is de beperkte actieradius. Nu Chevrolet met de Sequel heeft laten zien dat je met waterstof bijna 500 kilometer kunt afleggen, lijkt het erop dat het lek boven is.

Het mooie is ook dat de benodigde waterstof voor de proefrit werd gewonnen met behulp van de waterkrachtcentrale bij de Niagara watervallen. Groener dan groen, dus. De Sequel is trouwens niet alleen maar bijzonder omdat hij wordt aangedreven door een brandstofcel. In de in 2005 geïntroduceerde auto experimenteren de Amerikanen ook met drive-by-wire voor remmen en besturing, elektromotoren in de wielnaven en lithium-ion accu’s. En dat terwijl de auto niet eens lijkt op een of ander futuristisch ruimteschip.

General Motors maakt echt serieus werk van de brandstofcel. Als onderdeel van het project ‘Driveway’ zet de autofabrikant deze herfst ruim honderd Chevrolets Equinox met brandstofcel in, voor een demonstratieprogramma in New York.

Reacties

Meer van TopGear