Citroën heeft ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Sjanghai maar eens stevig in de bus geblazen met (alwéér…) een pracht van een concept-car: de Metropolis.

Het is een joekel van een limousine geworden: met een lengte van 5,30 meter is hij zo’n 40 centimeter langer dan een C6. Daarnaast oogt hij door zijn hoogte (of liever: laagte) en breedte nog weer een fors stuk groter. Hij is voorzien van hybride-aandrijving; een 272 pk sterke tweeliter V6 wordt bijgestaan door een elektromotor die er nog eens 95 pk bij doet. Citroën claimt een CO2-uitstoot van 70 gram per kilometer, en daar zullen ze zeker in de steeds verder dichtslibbende grote steden van China extra blij van worden.

Aardig is dat de Metropolis niet alleen in China wordt gepresenteerd, maar er ook is ontworpen. De Fransen hebben al enige tijd een designstudio in Sjanghai, die aardig in de gaten lijkt te hebben waar de Citroën-‘designtaal’ de laatste jaren om draait. Na al even fraaie concepts als de GTbyCitroën, GQbyCitroën, Survolt en Révolte, en reuzegeslaagde productie-auto’s als de C5 en DS3, kun je je gerust gaan afvragen waar het bij Citroën een keer ophoudt. Niet dat dat hoeft, hoor! Sterker: maak van deze Metropolis gerust een DS6 – misschien dat er dan eindelijk eens een grote Franse auto is die werkelijk kan meedoen met de Grote Duitse Jongens.

Nog één ding: waarom China? Simpel: in geen ander land (behalve Frankrijk) verkoopt Citroën zo veel auto’s als daar. Iedereen die er wel eens geweest is en op elke tweede straathoek net niet werd doodgereden door een ZX Sedan (!) in taxi-uitmonstering, zal dat kunnen beamen.

Reacties

Meer van TopGear