Johan Cruijff kon een aardig balletje trappen, daar stond hij onder meer om bekend. Dat hij ook een fervent autoliefhebber was, weet niet iedereen.

Bij auto’s en voetballers denk je tegenwoordig vaak aan dikke supercars of SUVs met kitscherig wraps. Kijk maar eens naar de 10 auto’s van Cristiano Ronaldo. Johan Cruijff deed het iets stijlvoller met bijvoorbeeld een Alfa Romeo Giulia GTC of een Porsche 911.

Een de bekendste auto’s van Johan Cruijff was zijn Citroën SM. De Franse auto werd gebruikt in de eerste vorm van sluikreclame op de Nederlandse tv. In de documentaire ‘No 14’ kwamen de Citroën SM en de optionele cassettespeler uitgebreid aan bod. Bovendien was het de eerste auto die via een leaseconstructie gereden werd. In dit geval was het om inkomstenbelasting te omzeilen.

Goed, hoe kun jij in het bezit komen van de Citroën SM van Johan Cruijff? Door binnenkort één van de vijf biografieën te kopen over de voetballer die geveild worden op Catawiki. Onder de vijf kopers wordt de SM verloot. De opbrengst gaat naar de Cruijff Foundation.

Op dit moment is de auto in bezit van garagist Philip van der Velde. ‘Ik heb er ook niet zoveel in gereden en met zo’n sympathiek doel vind ik het alleen maar mooi om de auto onder de aandacht te brengen’, zegt hij woensdag tegen De Telegraaf.

Video: een andere Citroën SM van Johan Cruijff

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear